Nem csak a belső szerverek szolgáltatásai dőltek össze, de rövid időre a Wi-Fi is elérhetetlenné vált a helyszínen.
Hirdetés
 

Már januárban arról számolt be a McAfee, hogy vizsgálatai szerint a Phjongcshangban tartandó téli olimpia mögött álló szervezetet "hekkerkampány" támadta. Nem meglepő módon nem az volt az utolsó kísérlet a játékokkal szemben.

Nem mondják meg, ki volt

Tegnap hivatalosan is elismerték, hogy a pénteki megnyitó során kibertámadás érte a sporteseményt, noha a támadók feltételezett származását nem jelölték meg.

"Tudjuk, ki okozta a problémát, amihez hasonlók viszonylag gyakran bekövetkeznek a játékok alatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közös megbeszélésünk után úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk felfedni a támadás forrását" – tájékoztatta a nyilvánosságot Szung Bajkju (Sung Baik-you), a phjongcshangi szervezők egyik szóvivője, aki leszögezte, hogy minden, pénteken okozott kárt elhárítottak szombat reggelre.

A támadás következtében az olimpia informatikai kiszolgálását végző szerverek némelyike összeomlott, és a nyilvános internetezés szolgálatába állított Wi-Fi hálózat is elérhetetlenné vált egy ideig. Ennek következtében a rendezvényen részt venni akarók egy kisebb csoportja nem tudta felmutatni/kinyomtatni digitális jegyét az ellenőrzés számára.

Putyin, te vagy az?

Mivel Észak-Korea az utolsó pillanatban megegyezett a szervezőkkel és így részt vesz a játékokon (sőt, a nagy barátkozás odáig ment, hogy közös zászló alatt vonult be a kettészakított ország két csapata, lásd nyitóképünk), nagyon úgy tűnik, hogy nem az eseményből a maga részéről presztízskérdést csináló Kim Dzsongun hekkercsapata áll a háttérben. Sokkal valószínűbb, hogy - ha valóban nemzeti töltetű volt a támadás – inkább Moszkvában futnak össze a szálak.

Oroszországot ugyanis a sok doppingbotrány miatt kizárták a játékokról. Ugyan néhány, tiltott szerekkel nem rajtakapott sportolójuk felvonulhatott az olimpia zászlaja alatt, olyan magas szintű prezentációban, mint ami a többi országnak kijárt, nem volt részük az oroszoknak a megnyitó során.

A régebben sokszor bevetett trükkel – vádolj másokat azzal, amit te követsz el – Moszkva már a megnyitó előtt jó előre bejelentette, hogy ha bekövetkezik valamilyen hasonló incidens, akkor azzal biztosan őt fogják vádolni. Ebből a vitorlából fogta ki a szelet a phjongcshangi szervezőcsapat, amikor úgy döntött, nem nevezik meg a támadókat (és persze az is lehet, hogy mégsem a szláv medve áll a háttérben).

Felvonulók kérték

Bárhogyan is legyen, maga a megnyitó elég látványosra sikerült. Nem csak a szervezők tettek ki magukért, hanem a sportolók is. Az egyik legemlékezetesebb látvány a tongai sífutó, Pita Taufatofua megjelenése volt, aki népviseletbe öltözve, de meztelen felsőtesttel vitte országa zászlaját. Ám míg egy ilyen húzás szimplán meghökkentő a nyári játékok során, a -10 fokban lezajlott eseményen fogvacogtató látványt nyújtott (bár a tongai nem mutatta jelét annak, hogy fázna).

A magyar zászlót a 19 fős hazai kontingensből Nagy Konrád vitte, aki nagypályás-gyorskorcsolya számban indul a játékokon.

Biztonság

Ezek voltak az amerikai techcégek legnagyobb EU-s büntetései

A Google szerdai, 4,3 milliárdos rekord bírsága mellett az Európai Bizottság már korábban is kiosztott néhány csekket.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.