Részleges kártyaszámok, nevek, emailcímek, sőt néhány esetben címek és telefonszámok is kiszivárogtak. Főleg német ügyfeleket érint az incidens.

Több tízezer ügyfél adatai kerültek ki Németországban (és valószínűleg Belgiumban) a Mastercard hűségprogramjából – írja a Bloomberg. A kártyatársaság augusztus 19-én fedezte fel az adatszivárgást, és haladéktalanul értesítette a német és a belga adatvédelmi hatóságot. Emellett felfüggesztette a platform működését. A kártyatársaság szerint az egyébként Magyarországon is elérhető Priceless Specials nevű hűségplatform üzemeltetőjénél történt valami, és az incidens a kártyás fizetési tranzakciókat nem érintette.

A támadásra úgy derült fény, hogy a felhasználók adatait tartalmazó adatfájl megjelent egy online fórumon. Ez a támadásban érintett felhasználók nevét és emailcímeit, valamint a Mastercard kártyájuk számának két első és négy utolsó tagját tartalmazta. Jó néhány kártyatulajdonosnak azonban emellett a címe és telefonszáma is bekerült az fórumra kirakott adatbázisba. Emellett azt is tartalmazta, hogy az érintettek feliratkoztak-e hírlevélre vagy sms-értesítésre.

Magyarországon is működik a program

A Magyarországon is működő Priceless Specials egy klasszikus pontgyűjtő program, amelyre a Mastercard kártyákat (Mastercard és Maestro) használók regisztrálhatnak. A regisztrálók a bankkártyával történő fizetések után pontokat kapnak, amiket különböző vásárlási kedvezményekre válthatnak be. A regisztrációs során a bankkártya adatai mellett a nevet, a nemet és a születési dátumot is meg kell adni.

Mint a Zeit Online írja, a lista közel 90 ezer személy adatát tartalmazta. A hűségprogram azonban szeparáltan működött a fizetési rendszertől, így az incidens semmilyen módon nem érinti a fizetési rendszert – nyilatkozta a kártyatársaság. Mint a Bloomberghez eljuttatott közleményükben írják, minden lehetséges lépést megtesznek a probléma kivizsgálására és megoldására. Ennek első lépése volt a platform működésének felfüggesztése, emellett az érintett kártyabirtokosokat tájékoztatják, és amennyiben kár érte őket, támogatásra is számíthatnak a cégtől.

Az incidens hátteréről azonban egyelőre nem nyilatkoztak, így nem tudható, hogy egyszerűen a platform üzemeltetője hibázott, vagy a hekkerek célzott támodás során szerezték meg az adatokat.

Remekül hasznosíthatók az ilyen adatok

A német és a belga adatvédelmi hatóság is vizsgálja, hogy ki volt a hunyó az ügyben. David Stevens, a belga adatvédelmi hatóság elnöke azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy az esemény bejelentése óta megszaporodtak a hatósághoz beérkező ügyfélpanaszok. Nem csak a Mastercarddal, hanem Hessen tartomány adatvédelmi hatóságával is felvették a kapcsolatot, hogy közösen vizsgálják ki az adatsértés okait.

A Zeit Online arra hívja fel a figyelmet, hogy a most ellopott adatok egy későbbi, célzott támadásnál jelenthetnek nagy kockázatot. Az adatok birtokában ugyanis könnyű olyan megtévesztő leveleket küldeni az érintette Mastercard-ügyfeleknek, amikkel a támadók valóban érzékeny információkhoz, például fizetési tranzakciókhoz használt jelszavakhoz, PIN-kódokhoz juthatnak.

Biztonság

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.