Továbbra is jelentős az IT-iparban a munkaerőhiány, ráadásul olyan új munkakörök is megjelentek, amikre még nincs szakember Magyarországon. Itt a Hays fizetési elemzése.

Szinte minden területen növekednek a fizetések a magyar IT-iparban, de már kisebb tempóban, mint a korábbi években. Ugyanakkor felértékelődtek a más jellegű juttatások, például az összetett cafeteria, a sportolási lehetőség, a motiváló bónuszrendszer, az otthonról dolgozás lehetősége, a részvényopció, a céges autó (elsősorban vezetői szinteken). A munkavállalók tudatosabb karrierépítésére utal, hogy ma már egy jól kidolgozott karrierút is sokat számít akkor, amikor a jelöltek döntést hoznak, hogy belépnek-e egy munkahelyre – írja a Hayes idei Salary Guide Survey 2018 jelentése.

Bár a tanulmány a gazdaság minden területével (szolgáltatások, pénzügy, gyártás stb.) foglalkozik, az alábbiakban az informatikai szektorra fókuszálunk.

Az új szakmák már itt vannak, de szakember még nincs

Egyre több nyitott pozíció van a magyar IT-s munkaerőpiacon adattudományi és IoT területen, sőt olyan szakmák is vannak – például a funkcionális programozási nyelvek –, amelyeket már keresnek a cégek, de elérhető szakember egyelőre nemigen akad. Ennek egyenes következménye, hogy aki ilyen téma szakértője, jobb alkupozícióban van.

De nem csak ezek az új szakmák jelentenek magasabb fizetést. A tanulmány szerint a fizetések emelkedése a legkeresettebb területeken – a tanulmány példaként a Java, C#, JavaScript programozást és az automatizált tesztelést említi – is megfigyelhető, de már nem ugrásszerű. Ráadásul a fizetés mellett egyre többet nyom a latba a komplex juttatáscsomag (cafeteria, bónuszrendszer stb.).

Változott a felkészültséggel szembeni igény is, amit a tanulmány részben az iparágban tapasztalgató magas fluktuációval magyaráz. Mivel a keresett szakemberek könnyen váltanak munkahelyek – és gyakran iparágak – között, egyre szerteágazóbb tapasztalatokat szereznek, de a vállalatok igénye is ebbe az irányba tolódik. A cégek szívesebben alkalmaznak olyan fejlesztőt, akik több iparágban is megfordult, és sokféle projektben szerzett tapasztalatot, mint egy olyan szeniort, aki egy konkrét technológiával foglalkozott évekig.

Az oktatás lassan követi a technológiát

Bár a tanulmány nem mondja ki, de sejteti, hogy a változó igényeket az utóbbi években felfutó képzési ipar csak részben elégíti ki. Jó az, hogy egyre többen látnak perspektívát az IT-szakmákban. A különböző programozóakadémiák – Codecool, Green Fox Academy stb. – más szektorban dolgozó szakember átképzésében is részt vesznek. De hiába választják egyre többen az IT-s pályákat, a mély szakértelemmel rendelkezők megtalálása egyre nagyobb kihívást jelent a cégeknek – fogalmaz a tanulmány.

 
Hays Salary Guide 2018 – fejlesztés
Infogram


Megjegyzendő, hogy a legsikeresebb nemzetközi példáknál is a cégek célzott képzésekre kapcsolódnak rá, hogy a saját igényeikhez igazított képzések során választhassák ki a számukra legmegfelelőbb szakembereket. Az egyik legsikeresebb alternatív oktatási startup, az Udacity, amely már 2015-ben meghaladta az 1 milliárd dolláros piaci értéket, még az oktatási anyagait is a hallgatókat foglalkoztatni kívánó cégek segítségével állítja össze.

Tettünk egy kísérletet arra, hogy a Hays adataiból kimutassunk tendenciákat. Az adatok összehasonlítását nehezíti, hogy az egyes években az adatokat eltérő bontásban és részletességgel közli a Hays tanulmánya, még a tavalyi kutatás is sokkal kevésbé részletes, mint az idei. Így csupán néhány olyan szakma van, amelynél többé-kevésbé nyomon követhető a változás.

Mi nőtt, és mennyit?

Az adatokból az derül ki, hogy a fizetések növekedése nem minden területet érint azonos mértékben. Azokban a pozíciókban, melyekben három-négy éve is magas fizetések voltak, jellemzően nem történt markáns változás.

Egy SAP-tanácsadó tipikus fizetése már 2012-ben 1,1 millió forint volt, és nagyjából 800 ezer forintnál indult. A legfrissebb adatok szerint egy öt évnél régebb óta területen dolgozó szenior tanácsadó tipikus fizetése 1,2 millió forint. A köztes években azonban lényegében nem változott a 2012-es szinthez képest.

Ugyanakkor egy kezdő szoftverfejlesztőnek 2012-ben 260 ezer forint körüli fizetést kínáltak, de a legmagasabb ajánlat is 310 ezer forint volt. A legfrissebb tanulmány szerint ugyanez most 400 ezer és 600 ezer forint között van. A fejlesztési vezető, illetve vezető fejlesztő, architekt fizetése 650-900 ezer forint volt 2012-ben. A Hays legfrissebb adatai szerint a legalacsonyabb fizetés is 850 ezer forint. Ez azonban a programozási nyelvtől is függ. Míg C/C++-fejlesztőknél ez az alsó szint, addig Java-fejlesztőknél már 1,1 milliónál indulnak a fizetések. A felső szint pedig 1,3 millió (frontend-fejlesztő).

 
Hays Salary Guide 2018 – növekedés
Infogram


2015-ben jelent meg a Hays összesítésében az adattudományi terület. Akkor egy már néhány éves tapasztalattal rendelkező vagy szenior adattudós fizetése 800 ezer forintnál kezdődött, és a csúcs 1,1 millió forint volt. A tipikus fizetés azonban az alsó határhoz közelített (850 ezer forint). A legfrissebb adatok szerint egy szenior szakember havi bére 1,1-1,4 millió forint (a jellemző: 1,2 millió). Viszont aki ilyen területen vezető pozícióba kerül, akár 1,6 milliót is kereshet.

Közösség & HR

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.