A CES-en már láthatók voltak a kezdemények, az év első felében pedig már érkeznek az MI-funkcionalitásokat biztosító személyi számítógépek.

Az idei CES az egyik fontos témája volt az ún. AI PC. Nagy az egyetértés a komponensgyártók között, hogy ez hozza el a személyi számítógépek új aranykorát. És erre készül a Microsoft is, amelynek Copilotja hamarosan önálló billentyűt kap a PC-ken. A gyártók többsége (Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, MSI, Razer, Samsung) a CES-hez igazítva beígérte, hogy hamarosan megkezdi az AI PC-k szállítását. A Lenovo intelligens eszközök termékcsoportjáért felelős vezetője, Luca Rossi újságíróknak a gyártó negyedéves pénzügyi jelentése kapcsán ennél konkrétabbat is mondott: már 2024 első felében leszállítják első AI PC modelleket. De már dolgoznak a portfólió bővítésén, amelyek az év második felében és 2025-ben érkezhetnek.

Jang Jüancsing elnök-vezérigazgató szerint az új modell olyan személyes intelligens ügynökként használható majd, amelynek kezelőfelületével természetes nyelven lehet majd kommunikálni, és lesz rajtuk helyben futtatható, tömörített LLM is (large language model). Meg persze egy gazdag MI-alkalmazási ökoszisztémába illeszkednek – utóbbit azonban az elnök-vezérigazgató nem részletezte.

Fontos lenne az iparnak az új PC-koncepció sikere

A PC-piac Covid-járvány lecsengése utáni megtorpanása a Lenovót erősen érintette, mivel bevételeinek 80 százaléka a személyi számítógépeket is magában foglaló ún. intelligens eszközök üzletágból (PC, okostelefon, tablet) származik. Pedig a gyártó rendre jobban teljesített a piaci átlagnál. Például 2023 negyedik negyedévében, amikor a szektor egésze pozitív nullával zárt, a Lenovo már több mint 3 százalékkal növelte a szállításait.

A 2023 október-decemberi időszakra vonatkozó pénzügyi jelentése szerint a bevételei is emelkedtek: éves összevetésben 3 százalékkal (15,7 milliárd dollár). A profitja azonban 23 százalékkal csökkent (337 millió dollár).

A megoldások és szolgáltatások üzletág (ide tartoznak például a projekt- és menedzselt szolgáltatások) 2 milliárd dollárt hozott, az infrastruktúra megoldások (szerver, tároló, azokhoz kapcsolódó szoftverek, szolgáltatások) pedig 1 milliárdot.

A bevétel fennmaradó közel 13 milliárdját az intelligens eszközök néven működő részleg hozta. Az üzletág teljesítményéből a menedzsment is azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy PC-értékesítésben lehagyta a globális átlagot. Ez egyébként az egész évet tekintve is igaz: 2023-ban a globális piac 13,9 százalékkal zsugorodott, ezzel szemben a Lenovónak "csak" 13 százalékkal csökkentek a szállításai. Ezzel meg is tudta őrizni piacvezető pozícióját.

Az eredmények közzététele utáni elemzői konferenciahíváson mind Rossi, mind Jang magabiztosan állította, hogy az AI PC-k megjelenése jelentős hardverfrissítési ciklust fog elindítani, "mert a felhasználóknak olyan eszközökre van szükségük, amelyek nagyobb kreativitásra és termelékenységre ösztönöznek".

A Nikkei által idézett elemzők osztják a két vezető álláspontját. Igaz, Ryan Reith, az IDC Mobility and Consumer Device Trackers csoportjának alelnöke, a pozitív kilátásokat nem szűkítené le az AI PC-kre. A mesterséges intelligencia valóban olyan téma, ami mindenkit foglalkoztat, de 2024-ben a vállalatok is jelentős PC-frissítésekre készülnek, így a klasszikus, vállalati célú konfigurációknak is lesz tere bővülni, mondta az üzleti lapnak.

(Illusztráció: Lenovo)

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.