De a kicsivel nagyobb kkv-k körében azért már egész jól állunk a számlázási folyamatok digitalizációjával.
Hirdetés
 

Sok hazai vállalkozásnál a jogszabályi változások kényszere nyitotta meg az utat a digitális számlázás felé, de a mikrocégek esetében még ez sem volt elég ahhoz, hogy kisebbségbe szoruljon a hagyományos kézi megoldás. Többek között ezek derültek ki abból a kutatásból, amelyet az eNet készített a Számlázz.hu megbízásából a magyar kkv-k között.

Kicsi Konzervatív Vállalkozások

Az idén tavasszal lefolytatott telefonos felmérésben közel 800 kisebb vállalalatot kérdeztek meg a számlaadási metódusukról. Az adatok vállalatméret, ágazat, régió és működési forma szerint reprezentálják a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat. A kutatók a kkv-nak tekintették a 250 főnél kisebb létszámú szervezeteket.

Ha a teljes sokaságot nézzük, akkor még egyértelműen a "múltban élünk", hiszen a vállalkozások majdnem kétharmada (64%) kézi számlázást használ. Számlázó programot csak 44 százalék vet be, ami egyben azt is jelenti, hogy van egy 8 százaléknyi közös metszet. Utóbbiak mindkét megoldással élnek.

Nem túl meglepő módon, a papír kultusza annál erősebbnek mutatkozik, minél kisebb a cég. Az egyéni vállalkozók esetében például 80 százalék mondta azt, hogy kizárólag számlatömbbel dolgozik. Ennél a körnél a számlázóprogramok használat aránya alig éri el a 20 százalékot.

Digitális nagyság

Teljesen más képet mutat viszont a nagyobb, társas vállalkozások témával kapcsolatos hozzáállása. Ezeknél a cégeknél már kétharmad használ számlázóprogrammal számláz, miközben a számlatömb használat csak négytizedüknél jellemző – körükben tehát már egyértelműen túlsúlyban van a digitális megoldás használata a hagyományos, kézi számlázáshoz képest. Az is előremutatónak tekinthető, hogy a számlázóprogramokat használó magyar kkv-k többsége az online megoldásokat preferálja. A válaszok alapján kétszer annyi cég választott felhőben működő számlázót, mint amennyien saját gépre telepített szoftvert.

A kutatás megállapította, hogy amikor egy cég számlázó szolgáltatást választ, akkor a program kezelhetősége, gyorsasága, valamint általánosságban annak ismertsége, elterjedtsége a kiválasztás legfontosabb szempontjai. Ezek mellé sorakozik még fel az online működés, ami lehetővé teszi, hogy a vállalkozás bárhol, ahol van internet, bármikor kiállíthassa a számlát.

A vállalkozások egy része konkrétan a 2018. júliusi NAV online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése miatt kezdte el az adott szolgáltatást használni. Aki pedig már használ online számlázóprogramokat, az jellemzően elégedett is vele – e vállalkozások számára kiemelt előnyt jelent, hogy számlázójuk NAV-kompatibilis, megfelel az aktuális jogszabályoknak, és ezeket a nem kell saját magának, naprakészen követnie - áll a kutatással kapcsolatban kiadott sajtóközleményben.

Cloud & big data

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.