A legnagyobb közösségi hálózaton immár a vakok és gyengénlátók is könnyebben tájékozódhatnak.
Hirdetés
 

Az internet használatát rendkívül megnehezíti, ha valaki nem vagy csak nagyon gyengén lát. A Facebook egy új fejlesztésével viszont a fogyatékossággal küzdők számára is megnyílik a világ. A technológiai fejlődésnek hála a látássérültek számára egyre több cég kínál új élményeket.

Mesél a mesterséges intelligencia

Bár a szövegek gépi felolvasása régóta könnyen megoldható funkció az informatikában, egy közösségi oldalon az írásos bejegyzéseknél talán még fontosabbak a képek, amelyekről viszont eddig a látássérülteknek egyáltalán nem lehetett információjuk. (Csak a Facebook érdekkörébe tartozó hálózatokon 2 milliárd képet osztanak meg az emberek naponta.)

A világszinten ma élesedő funkcióval egy mesterségesintelligencia-algoritmust hívhatnak segítségül a nem, vagy rosszul látó felhasználók. Ez a megoldás a posztok görgetése során nem csak a szövegeket, hanem a fotókat is igyekszik beazonosítani és a legjellemzőbb fogalmak felolvasásával tájékoztatja a kép témájáról a segítségre szorulókat.

 

 

Az objektumfelismerő algoritmus az emberi agy működéséhez hasonló mesterséges ideghálózatként működik és milliárdnyi paraméter segítségével, valamint rengeteg előzetes példa "megtanulásával" tájékozódik a képekkel kapcsolatban.

Elsőként csak az Apple iOS rendszerének szövegfelolvasó funkcióját használó facebookozók próbálhatják ki a technológiát, természetesen angol nyelven. A Facebook ígérete alapján viszont hamarosan újabb nyelvek és platformok is bekapcsolódnak a körbe.

A legalkalmasabb fejlesztővel dolgoznak

A most bemutatott funkció létrehozásán sokat fáradozott a Facebookhoz tavaly nyáron csatlakozó Matt King (képünkön). A szakember lett a cég első vak fejlesztőmérnöke. Az ő tudása és (sajnálatos módon) első kézből származó tapasztalata a remények szerint a megfelelő irányba viszi a vállalat ilyen jellegű kutatásait.

Talán nem feltétlen véletlen, hogy a Facebook előtt alig pár nappal két másik nagy cég, a Microsoft és a Twitter is hasonló, látássérülteket támogató funkciókat jelentett be.

Közösség & HR

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.