Az elmúlt napokban szinte nem telt el egy óra anélkül, hogy ne bővült volna azon cégek listája, amelyek lemondták a részvételt. A világ legfontosabb mobilos eseményének szervezői így kénytelenek voltak lefújni a bulit.
Hirdetés
 

Bár tegnap volt némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy milyen döntés született a MWC-t (Mobile World Congress) szervező GSMA válságtanácskozásán, a nap végére világossá vált, hogy idén nem sereglik Barcelonába a mobil szektor apraja és nagyja.

A helyzet tarthatatlanná vált

Az esemény lefújása tulajdonképpen a héten már egyáltalán nem hatott meglepetésként. A Kínában kirobbant és a világ egyre több országában felbukkanó koronavírus jelentette kockázatokat ugyanis az idő előrehaladtával egyre több cég ítélte annyira magasnak, hogy inkább lemondták a szereplést.

A múlt hétig lemondók között olyan nagy neveket találunk mint például a rendezvény egyik legnagyobb (potenciális) kiállítója, az Ericsson, de említhető az LG, az Nvidia, vagy a Sony is. Aztán az elmúlt pár napban ez a lista egyre gyorsuló ütemben bővült. Intel, Vivo, MediaTek, Nokia, Facebook, Sprint és AT&T - hogy csak egy párat emeljünk ki a legfrissebb kiugrók közül.

A Barcelonában 2006-tól évente megtartott seregszemlét így, azaz sereg hiányában, meglehetősen értelmetlen lett volna idén erőltetni. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a "civil" érdeklődők létszáma sem most ugrott volna rekord magasságokba. A GSMA által kiadott sajtóközlemény szerint a koronavírus okozta kockázatok és járulékos problémák miatt ellehetetlenült a rendezés, de jövőre természetesen mindenkit várnak a szokásos helyen és időpontban.  

Ki fizeti a révészt?

Az MWC bedőlése azonban egy sor további kérdést felvet. Az egyik leginkább a szervezőket érinti, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a lefoglalt megjelenések árát nem akarják visszaszerezni tőlük a részvételüket lemondó vállalatok. Sőt egyelőre az sem világos, hogy azokkal a támogatókkal mit kezd a GSMA, amelyek a hivatalos lefújásig nem jelezték visszalépésüket.

Vannak azonban a globális mobilpiacra sokkal komolyabban ható következményei is az MWC elmaradásának. Hagyományosan ugyanis a legtöbb gyártó erre az időpontra tervezi az aktuális legnagyobb bejelentéseit. Barcelona funkcionált "bölcsőként" egy sor termék piacra dobásánál.

Az új helyzetben a szektor szereplőinek saját hatáskörben kell eldönteniük, hogy miként írják át a minden bizonnyal több hónappal ezelőtt lefektetett, gondosan mérlegelt menetrendeket. Az elkövetkező hetek, hónapok így minden bizonnyal sok rögtönzéssel és nem kevés bizonytalansággal telnek a cégeknél. Az érdeklődő fogyasztóknak pedig jobban kell majd figyelniük, ha a piaci újdonságokkal kapcsolatban képben szeretnének lenni, hiszen ezek az információk most időben és térben is sokkal elszórtabban érkeznek majd.

Konzumer tech

Ontja magából a Huawei az 5G-s szabadalmakat

Egyelőre még Nokia és az Ericsson rendelkezik alegtöbb bejegyzett 5G-s szabadalommal, de az elfogadásra váró beadványok számából jól látszik, hogy az utóbbi években a kínai vagy dél-koreai gyártók mennyivel aktívabbak voltak ezen a területen.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.