A Pony.ai autói egy ideje éles teszteken köröznek több kínai és amerikai városban. A szenzorgyártó Luminarral bejelentett közös projekt viszont nem az önvezetési képességek, hanem a kinézet csiszolásáról szól.

Ugyan a teljes önvezetést még senkinek sem sikerült elérnie, de a témában érdekelt cégek között máris beindult egy másik fronton is a verseny. A Toyota támogatását is élvező, 2016-ban alapított Pony.ai a napokban lebbentette le a fátylat rövid távú terveiről, amelyek középpontjában egy nem csupán okos, de legalább annyira szép modell áll.

A stílus is fontos

A tervek szerint a startup következő generációs autói a Luminar Technologies lézeres szenzoraival (LiDAR) hajthatnak majd az utakra, ha minden jól megy, 2023-ban. Az önvezető rendszereknél előszeretettel alkalmazott LiDAR segít a járműnek feltérképezni a környezetet, ami természetesen alapvető fontosságú elem.

Van azonban egy apró hátránya is az ilyen szenzoroknak, mégpedig az, hogy meglehetősen ormótlanul mutatnak egy hagyományos kocsi hátára pakolva. A szenzorerdő nyilván nem segíti azt sem, hogy a közvélemény mihamarabb megbarátkozzon a technológiával, mivel a szokásostól eltérő kinézet értelemszerűen ellenérzéseket kelt. Pedig a potenciális ügyfelek bizalmának elnyerése alapvető fontosságú lenne az önvezetés gyorsabb elterjedésében. 

Ezen igyekszik valamennyit javítani a kínai hátterű, de amerikai központtal is rendelkező Pony.ai, amely a Luminar legújabb technológiájának köszönhetően már-már teljesen hagyományos kinézetű autót álmodott meg, ahol a szenzorok kényelmesen elférnek egy néhány centi vastagságú panelben a jármű tetején.

A bejelentés kapcsán a Luminat alapító-vezetője nem is rejtette különösebben véka alá, hogy mit gondol a most utakat koptató modellekről, hiszen azokat "szörnyetegeknek" titulálta. Ezzel ellentétben a Pony.ai autói viszont szépen belesimulhatnak majd a forgalomba a karcsú dizájnnak hála.

A szenzorokból egyébként négyet telepítenek majd az autókra, ami 360 fokos érzékelést biztosít. A tájékoztatás szerint a rendszer 500 méterre képes "látni" a lézeres érzékelőkkel, amelyek kameraminőséget megközelítő részletességgel mutatják majd az algoritmusnak az utat.

Zajlik a munka

Ami az önvezetés részét illeti a startup munkájának, ott sem állnak rosszul. A tavaly több mint negyedmillió dollárnyi tőkét bevonzó és 5,3 milliárd dollárra taksált Pony.ai már több száz autóval végez tesztköröket több kínai városban (például Pekingben és Sanghajban), illetve igen limitált körülmények között már az Egyesült Államokban, Kaliforniában is.
 

Cloud & big data

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.