A Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM Ovit Zrt. közös pályázata bizonyult a legjobb ajánlatnak a hazai GSM-R rendszerre kiírt közbeszerzési tenderen. Ezzel pont kerülhet a vasúti GSM-rendszer körül évek óta folyó huzavona végére.
Célegyenesbe érhet a hosszú évek óta húzódó GSM-R projekt, amelyben a lebonyolítással megbízott NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a héten hirdette ki a nyertest. A vasúti kommunikációs rendszer első fázisára kiírt legutóbbi közbeszerzési pályázaton a Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM Ovit Zrt. közös ajánlata bizonyult a legjobbnak.Vasút kommunikáció európai színvonalon Az európai szabványoknak megfelelő uniós forrásból megvalósítható vasúti kommunikációs hálózat kiépítésével Magyarország is csatlakozik az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez, amely szabványos GSM-R átviteli módból és az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerből (ETCS) áll. A technológia segítségével kivédhető, hogy a vasúti szerelvények haladását ne befolyásolja az egyes rendszerek különbözősége, kiküszöbölve ezzel a menetidőt növelő tényezőket is a határok átlépésekor.

A GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) rendszeren egyszerre bonyolítható le a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikáció és a hang alapú összeköttetés a vasúti személyzet számára.  Az eredetileg a Siemens és a Nortel által fejlesztett GSM-R hálózatok közötti roaming szolgáltatás részeként a szerelvényeken használt berendezések a határokon automatikusan állnak át a másik ország rendszerére.

A kormány még 2012. november 7-én döntött úgy, hogy a GSM-R projekt lebonyolításával a NISZ-t bízza meg.  Az állami infokom szolgáltató hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra szóló közbeszerzési eljárások lebonyolítása.

Ketten a finisben
Ennek keretében írta ki a NISZ 2012. december 22-én a tárgyalásos közbeszerzési eljárást a GSM-R rendszer és egyéb kapcsolódó szolgáltatások ellátásához szükséges berendezések szállítására és szerelésére, valamint a rendszer teljes körű tervezési, építési, rendszerintegrációs, tesztelési, tanúsítási, próbaüzemi feladatainak ellátására.

A két év alatt megvalósítandó projektre eredetileg négy cég jelezte indulási szándékát. Végül a NISZ három jelentkezőt kért fel ajánlattételre idén márciusban. Közülük ketten éltek a lehetőségekkel. Az egyik ajánlattevő a közelmúltban teljes egészében a Nokia kezébe került Nokia Siemens Networks (ma Nokia Solutions and Networks) magyar leányvállalata, a másik pedig a Kapsch-MVM OVIT volt. Az előbbi ajánlat megközelítőleg 15,5 milliárd forintra szólt, a Kapsch-MVM OVIT-é pedig valamivel több mint 13,7 milliárd volt, amivel ez a páros bizonyult végül a legjobbnak.

Két pályázó van a GSM-R tenderre
Ismét nekifutunk a kommunikációs gigaprojektnek 

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.