A Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM Ovit Zrt. közös pályázata bizonyult a legjobb ajánlatnak a hazai GSM-R rendszerre kiírt közbeszerzési tenderen. Ezzel pont kerülhet a vasúti GSM-rendszer körül évek óta folyó huzavona végére.
Célegyenesbe érhet a hosszú évek óta húzódó GSM-R projekt, amelyben a lebonyolítással megbízott NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a héten hirdette ki a nyertest. A vasúti kommunikációs rendszer első fázisára kiírt legutóbbi közbeszerzési pályázaton a Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM Ovit Zrt. közös ajánlata bizonyult a legjobbnak.Vasút kommunikáció európai színvonalon Az európai szabványoknak megfelelő uniós forrásból megvalósítható vasúti kommunikációs hálózat kiépítésével Magyarország is csatlakozik az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez, amely szabványos GSM-R átviteli módból és az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerből (ETCS) áll. A technológia segítségével kivédhető, hogy a vasúti szerelvények haladását ne befolyásolja az egyes rendszerek különbözősége, kiküszöbölve ezzel a menetidőt növelő tényezőket is a határok átlépésekor.

A GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) rendszeren egyszerre bonyolítható le a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikáció és a hang alapú összeköttetés a vasúti személyzet számára.  Az eredetileg a Siemens és a Nortel által fejlesztett GSM-R hálózatok közötti roaming szolgáltatás részeként a szerelvényeken használt berendezések a határokon automatikusan állnak át a másik ország rendszerére.

A kormány még 2012. november 7-én döntött úgy, hogy a GSM-R projekt lebonyolításával a NISZ-t bízza meg.  Az állami infokom szolgáltató hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra szóló közbeszerzési eljárások lebonyolítása.

Ketten a finisben
Ennek keretében írta ki a NISZ 2012. december 22-én a tárgyalásos közbeszerzési eljárást a GSM-R rendszer és egyéb kapcsolódó szolgáltatások ellátásához szükséges berendezések szállítására és szerelésére, valamint a rendszer teljes körű tervezési, építési, rendszerintegrációs, tesztelési, tanúsítási, próbaüzemi feladatainak ellátására.

A két év alatt megvalósítandó projektre eredetileg négy cég jelezte indulási szándékát. Végül a NISZ három jelentkezőt kért fel ajánlattételre idén márciusban. Közülük ketten éltek a lehetőségekkel. Az egyik ajánlattevő a közelmúltban teljes egészében a Nokia kezébe került Nokia Siemens Networks (ma Nokia Solutions and Networks) magyar leányvállalata, a másik pedig a Kapsch-MVM OVIT volt. Az előbbi ajánlat megközelítőleg 15,5 milliárd forintra szólt, a Kapsch-MVM OVIT-é pedig valamivel több mint 13,7 milliárd volt, amivel ez a páros bizonyult végül a legjobbnak.

Két pályázó van a GSM-R tenderre
Ismét nekifutunk a kommunikációs gigaprojektnek 

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.