A Google felvásárolja az Urban Engines nevű analitikai startupot, a cég "tér-idő motorját" pedig integrálja a Google Maps szolgáltatásba.

Mennyit számít neked naponta 5, 10 vagy 20 perc? – teszi fel a kérdést bemutatkozó oldalán az Urban Engines nevű startup, amely lokáció alapú adatelemző technológia fejlesztésével igyekszik minél mélyebben feldolgozni és megérteni a közlekedési folyamatok működését. A fejlesztéseket a cég ezentúl a Google Maps szervzetén belül végezheti, miután a hét elején a felek bejelentették, hogy a Google tokkal-vonóval felvásárolta a vállalkozást. A tranzakció értékét ezúttal nem hozták nyilvánosságra.

Az Urban Engines 2014 óta működik, alapítói között ott találjuk a Google volt munkatársait, befektetői között pedig a Google Venturest (a Google kockázatitőke-alapját) és a vállalat elnökét, Eric Schmidtet. Így, bár nem száz százalékig spin-off vállalkozásról van szó, a felvásárlással az Urban Engines gyakorlatilag hazatér a Google Mapshez – különösen, hogy a weboldalán közzétett bejelentés is azt sugallja, hogy az óriásvállalatba való betagozódás a technológia további fejlődésének feltétele volt.

Készül a városokat irányító oprendszer

Az Urban Engines big data analitikája (aggregált hely- és időbélyegeket feldolgozó, Wrap nevű "tér-idő motorja") eddig sok milliárd utazást elemzett, támaszkodva a mobil és GPS technológiára, szenzoradatokra és más jelforrásokra, elemezve például az ingázók viselkedési mintáit. A rendszer, amely hangsúlyozottan nem csak a forgalom vizsgálatára alkalmas, egyrészt az okos városok közlekedéstervezési és -irányítási problémáira keres válaszokat, de olyan felhasználási területei is vannak, mint mondjuk a mobilitás fejlesztése vagy az üzleti szállítmányozás hatékonyabbá tétele.
 


A vállalkozás két évvel ezelőtti indulása óta már Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában (ezen belül a Közel-Keleten is) szerzett ügyfeleket, köztük sok helyen a városi adminisztrációval vagy az illetékes kormányzati szervekkel működik együtt. A közös munka célja egy olyan "városi operációs rendszer" felépítése, amely egyfajta intelligens rétegként épülhetne rá a "való világra", vagyis a fizikai infrastruktúrára.

Térben és időben mozgó adatok

A Google Maps rendszerében ez elsősorban az átmenő forgalom tekintetében jelenthet változást, miután egy nagyváros dimenzióiban is megbízható, valós idejű információt és előrejelzéseket szolgáltathat. Az Urban Engines már nem IoT-ről, vagyis a tárgyak internetéről, hanem Internet of Moving Things-ről, vagyis a mozgó tárgyak internetéről beszél, és a tér/idő adatokat egy új adattípusként határozza meg, amely értelemszerűen új kihívásokat is hordoz az algoritmusok és a skálázhatóság szempontjából.

Ezt a klasszikus Sim City játékok példájára, csak éppen a valóságban modellezi a sok millió ingázó és jármű áramlását, a valós közlekedési rendszerek nagy léptékű emulációival optimalizálva és egyensúlyban tartva a "mi lenne, ha" szcenáriókat. Az Urban Engines közleménye kiemeli, a Google mindehhez az eddiginél kedvezőbb hátteret biztosít majd, elősegítve a vizsgált folyamatok megértését. A társaság szerint, utalva az eddig átrágott adatmennyiségre, elkezdődik az Urban Engines utazásának újabb ezer milliárd mérföldes szakasza, amely a Google erőforrásaira támaszkodva minden bizonnyal gyorsabb és hatékonyabb lesz az előzőnél.

Elzárta jelszavaiktól egyes felhasználóit a LastPass

Egy új release hibája okozott fennakadást. A LogMeIn tulajdonában lévő szolgáltatás a probléma kezelésében nem állt a helyzet magaslatán.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.