A világ második leggyorsabb szuperszámítógépén fejlesztenének új és hatékonyabb generatív mesterséges intelligenciát, ami nem csak az amerikai megoldásokkal lenne versenyképes, de eleve japán forrásokból származó adatokkal képeznék.

A Tokyo Tech és a Tohoku egyetem a Fugaku szuperszámítógépet fejlesztő Riken kutatóintézettel közösen jelentette be, hogy megkezdik egy nagy teljesítményű, a ChatGPT-re hajazó generatív mesterséges intelligencia fejlesztését. A Fugaku számítási sebességét tekintve a világ egyik leggyorsabb rendszere, amely hosszú ideig vezette a Top500 globális szuperszámítógép-listát 442 petaflops HPL-pontszámával. Bár elméleti csúcsa az exaflops tartományban lehet, tavaly ilyenkor az amerikai Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban működő Frontier lett az első olyan rendszer, amelyik ezt a szintet a HPL benchmark-teszten is bizonyítani is tudta, de a Fugaku így is a legfrissebb lista második helyén áll.

Az együttműködés nyilvánvaló célja a generatív MI fejlesztésének felgyorsítása és egy olyan környezet megteremtése, amelyben "a világ legjobb mesterséges intelligenciája" működik – idézi a japán Aszahi Sinbun napilap a projektet vezetőjét. A beszámoló szerint a generatív mesterséges intelligencia ugyan széles körben ismertté vált a ChatGPT-nek köszönhetően, és gyorsan terjed főként az amerikai vállalatok körében. Az ilyen eszközök azonban elsősorban angol nyelvű adatokon tanulnak, ami azt jelenti, hogy hajlamosak helytelen információkat adni, amikor más illetőségű (így a japán) emberekről vagy történelemről kérdezik. A most bejelentett program viszont direkt japán nyelvű információt vinne az MI-be.

Nem csak a sebességet tekerik fel

A kezdeményezés fontos eleme, hogy a benne részt vevő kutatók nyilvánosságra hozzák, hogyan fejlesztik a generatív mesterséges intelligenciát, ezzel is elősegítve a saját gyártású MI fejlesztésének felgyorsítását. A projekthez csatlakozott a Riken mellett a Fujitsu is, melynek meghatározó szerepe van a Fugaku szuperszámítógép felépítésében. A program közreműködői most azt tervezik, hogy a rendszer segítségével új módszereket alkotnak a generatív mesterséges intelligencia teljesítményének fokozására, a modellek képzését pedig a Wikipédia japán változatából, az ingyenes online enciklopédiákból és más japán forrásokból származó szövegekkel oldják meg.

A kutatók a cikk szerint még az idei pénzügyi év végéig nyilvánosságra hoznák az általuk kifejlesztett generatív MI-t és a fejlesztés részleteit, hogy ezeket a japán vállalatok és kutatóintézetek is hasznosíthassák. Később már olyan mesterséges intelligencia előállítását céloznák meg, amelyik felveheti a versenyt a Google és más tengerentúli techvállalatok által készített programokkal, de a projekt keretein belül megoldásokat keresnek azokra a problémákra is, amelyekkel a ChatGPT szembesült rövid nyilvános karrierje során. Közülük a legfontosabb az MI-chatbotok hajlama a helytelen, sőt esetenként légből kapott kimenetekre, ami jólt mutatja, hogy az MI mennyire képtelen értelmezni az általa feldolgozott információt.

Cloud & big data

Denevérekkel és pókokkal riogathatják hekkerek a Vison Pro felhasználóit

Vagy amivel akarják. Egy biztonsági kutató felfedezte az első térbeli számítástechnikai hekkelést.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.