A német BASF technológiája olyan előrejelzésekkel látja el a gazdálkodókat, amelyekel látványos hatékonyságnövelést érhetnek el az egyre bénítóbb munkaerőhiány közepette.

A német BASF vegyipari konszern egy olyan új eszközzel próbálja megvetni a lábát a japán piacon, amelyik a mesterséges intelligencia alkalmazásával segítene pótolni a képzett gazdálkodók munkaerőhiányát. A Xarvio Field Manager műholdas és időjárási adatok alapján, napi szinten készít valós idejű elemzést a gazdaságok egyes területeihez ajánlott műtrágya mennyiségéről, amelyeket GPS-szel felszerelt mezőgazdasági gépeknek továbbít. A technológiát alkalmazó gazdaság elnöke a lapnak elmondta, hogy ezen keresztül egyes helyeken akár 25 százalékkal is sikerült javítaniuk a termést – számolt be róla a Nikkei Asia.

A Xarvio gépi tanuló rendszere több mint 10 évre visszamenőleg dolgoz fel termésadatokat és tudományos közleményeket világszerte, a felhasználók pedig területenként részletes bontásban ellenőrizhetik a termés alakulását akár okostelefonokon vagy más eszközökön. A BASF 2021 áprilisában dobta piacra Japánban a Xarvio Field Managert, és a cég saját közlése alapján azóta 100 helyen több mint 97 százalékos pontossággal adott riasztásokat adott a rizsrothadást figyelő teszteken.

Az ilyen esetek négyötöd részében három napra előre képes volt megjósolni a gombás betegség megjelenését, lehetővé téve a gazdálkodóknak, hogy gyorsan lépjenek a károk megfékezéséért. A Xarviót eddig összesen 33 ezer hektáron vetették be főleg rizsföldeken (ez a Japánban megművelt területnek egyelőre az 1 százalékát sem éri el), és a szolgáltatás havi díja a megfigyelt parcellák számótól függően az ingyenestől az 1100 jenes (3200 forintnak megfelelő) összegekig terjed.

Kénytelenek a gépekre támaszkodni

A Nikkei Asia riportjából kiderül, hogy jövő tavaszra a BASF olyan funkció bevezetését tervezi, ami előre jelezné a gyomok növekedését is a rizsföldeken, ezzel pedig segítene megakadályozni a gyomirtó szerek túlzott használatát. A Xaviro egyébként már közel 20 országban, többnyire nyugati piacokon van jelen, amelyek között Japán azért különösen érdekes, mert egyrészt az ottani mezőgazdaság kiváló minőségű termkeket állít elő, másrészt nem csak erős gazdaságról van szó, de sok olyan cég van benne jelen, amelyik technológiai megoldásokat fejleszt a munakerőhiány enyhítésére.

A cikk alapján a japán gazdálkodók átlagéletkora már megközelíti a 68 évet, így szükségszerűnek tekinthető az ilyen megoldások felé való elmozdulás. A több mint 120 milliós országban összesen 1,36 millióan dolgoznak a mezőgazdaságban, de ez a szám várhatóan kevesebb mint a felére csökken majd három évtizeden belül. Ezzel a trenddel összefüggésben az is fontos, hogy Japán a saját élelmiszerszükségletének már csak kevesebb mint 40 százalékát termeli meg, vagyis elemi érdekük a hatékonyságnövelés és a veterán gazdálkodók szakértelmének technológiai támogatása.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.