Egymásnak dobálják a kérdéseket a CIO-k: kinek milyen problémát okozott a járvány, és azon hogyan sikerült úrrá lenni. A sort az Uniqa CIO-ja, Fazekas Ferenc folytatja.

Magyar CIO-k kérdeznek egymástól. A központi téma: kinek mi volt a legnagyobb kihívás a koronavírus okozta helyzetben, és azt hogyan, milyen eszközökkel, módszerekkel sikerült kezelni. (A korábbi kérdéseket és válaszokat itt gyűjtöttük össze.) Alföldi Ferenc, a Budapest Bank CIO-ja kérdezte Fazekas Ferenctől, az Uniqa Biztosító CIO-jától és a CHERRISK helyettes ügyvezetőjétől:

Mi olyat tanult a COVID-19 okozta vészhelyzetből, ami alapvetően megváltoztatja a munkáját a jövőben?

Köszönöm a kérdést. A vészhelyzetből valóban sok mindent tanultam, köztük sok olyat is, ami nem feltétlenül változtatja meg a mindennapi munkámat, de a jövőben mindenképpen figyelembe kell venni. Az alábbiakban néhány ilyenről tapasztalatomról számolnék be.

Kezdjük a járvány elején. Számomra igencsak pozitív meglepetés volt, hogy szervezetünknek milyen gyorsan sikerült átállnia az otthoni munkavégzésre. A 460 kollégánkból húsz ember kivételével gyakorlatilag napok alatt sikerült mindenkit otthoni munkavégzésbe helyezni. Az átállásban nagyon sokat számított a munkatársak együttműködési készsége. Látszott, hogyha a probléma súlya megkívánja, nagyon össze tudnak fogni.

A másik nagy tanulság vagy inkább személyes megfigyelés, hogy a távmunkából dolgozók mindössze 2-4 hét alatt hozzászoktak egy teljesen más működési módhoz. Ennyi idő alatt képes voltak levetkőzni a régi beidegződéseiket, hogy a teljesen új csatornákon és módokon is hatékonyan tudjanak működni és együttműködni.

Fazekas Ferenc

Már vannak élményeim az irodai munkába történő visszatéréssel kapcsolatban is. Mindenekelőtt azt érzékelem, hogy a folyamatos irodai munkára történő visszatérés meglehetősen küzdelmes. Ennek részben az az oka, hogy időlegesen hibrid megoldások lépnek életbe. Ezek egyrészt zavart okoznak a dolgozóknál, másrészt nem is mindig hatékonyak. Például személyes tapasztalat, hogy míg a kollaborációs eszközök (Teams, Skype, Viber, Messenger stb.) szinte zökkenőmentesen működtek, amikor mindenki otthonról dolgozott, hibrid használatnál, azaz amikor néhányan otthonról, mások az irodában egy helyről kapcsolódnak be, a kihangosítás minőségétől függetlenül csapnivaló hatékonyságú.

A végül még egy számomra érdekes megfigyelés. Az emberek meglepően gyorsan tudnak "antiszocializálódni". Ez főleg a visszatérési folyamat lassúságából szűrhető le. A munkatársaknál akár több hétig és elhúzódhat a normál munkarendhez való visszaszokás. Bizonyos viselkedésminták meg is maradtak a vészhelyzetből, leginkább a betegségtől való félelem miatt általánossá vált távolság tartására törekvés.

Fazekas Ferenc Bognár Ádámtól, az MVM Csoport infokommunikációs igazgatójától kérdezi: hogyan készül egy közműszolgáltató informatikailag a járvány következő szakaszára?

 A sorozatban megjelent kérdéseket és válaszokat itt találja egybegyűjtve.

Piaci hírek

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.