Bővül a Google Classroom és a Google Meet, jön egy marék új alkalmazás, és az iskolai Chrome OS fiókok is frissülnek az új szemeszter kezdetére.
Hirdetés
 

A világjárvány nyomán a virtuális találkozók is komoly frontvonallá alakultak a nagy technológiai szolgáltatók között. A nagyságrendeket jól érzékelteti, hogy a Zoom már a napi 300 millió videokonferencia-résztvevőt is elérte, a Microsoft Teams pedig ugyancsak 200 milliónál is több napi csatlakozást jelentett a virtuális találkozóira, ami akkor is elképesztően nagy szám, ha egy-egy felhasználó többször is megjelenhet a statisztikában. Panaszra a Google Meet alkalmazássnak sincs oka a maga 100 millió pluszos hallgatóságával, különösen, hogy a sok közül csak az egyik csatornáról van szó, amelynek segítségével a Google lenyomná a versenytársakat az üzleti, otthoni vagy oktatási célú kollaborációs eszközök piacán.

A Google az Anywhere School 2020 nevű rendezvényén jelentett be egy nagy csomó újdonságot a távoktatáshoz kapcsolódó szolgáltatásaiban, köztük is fókuszba állítva a járvány és a távoktatás miatt megnövekedett jelentőségű Google Classroomot (Tanterem). Ebben egy új widget jelenik meg a soron következő feladatok, a hiányok vagy az osztályzatok követésére, és azt a hiánypótló újítást is bevezetik, hogy a tanárok megoszthassák a megfelelő hivatkozást az órákra szóló meghívókban. A Google a spanyolviasz feltalálásához még hozzá is fűzi, hogy ezentúl bármilyen kommunikációs csatornán, például a csevegőkön keresztül is megoszthatóvá válnak az egyes online foglalkozások.

A tanárok az eddigi három helyett minden órán öt alkalommal futtathatják a szövegegyezések vizsgálatát (originality report), ami a G Suite Enterprise for Education előfizetésekhez továbbra is korlátlanul használható, beleértve a weboldalak és a beadott anyagok ellenőrzését, és a támogatott nyelvek köre is 54-re bővül a spanyollal, a portugállal, a norvéggal, a svéddel, az indonézzel és az olasszal. A G Suite adminisztrátorok eszköztára ugyancsak bővül, mások mellett az aktív órákat mutató, a funkciók adaptációját mérő, a tanár-diák interakciót értékelő vezérlőpultot vagy a Classroom audit naplókhoz való hozzáfrést.

Az újdonságok ennél sokkal hosszabb és teljesebb listája itt tekinthető meg a Google vonatkozó termékblogján.

Kistafírozzák az enyhe lemaradásban lévő Meetet

Nem kevésébé érdekes a Google Meet alkalmazás frissítései, köztük a szeptemberben érkező, megnövelt méretű 7×7-es csempe nézettel, ami a Microsoft Teams és a Zoom képességeihez mérhetően 49+1 résztvevő együttes megjelenítését teszi lehetővé. Az interaktív Jamboard tábla integrációja mellett a moderátorok is olyan új eszközöket kapnak, mint mondjuk a meetingekről kirúgott vagy a belépésnél már kétszer visszautasított felhasználók automatikus kizárása. Októberben elérhetővé válnak a testre szabható vagy elmosott hátterek, ugyancsak az adminisztrátorok kezelésében.

A G Suite Enterprise for Education ügyfelek az osztályokat külön kisebb csoportokba (szobákba) oszthatják, és jelentést kapnak róla, melyik tanuló mikor látogatta a virtuális órákat. Ezek ugyancsak olyan képességek, amelyek a Zoom vagy a Microsoft teams felhasználóinak már rendelkezésére állnak, így a Meet platform lemaradását csökkentik azokkal szemben. Későbbi, egyelőre meg nem határozott időpontban bevezetik az órán való jelentkezés funkcióját, az Enterprise előfizetők pedig kérdés-válasz és szavazós készségeket is használatba vehetnek. A hosztok felvehetik a találkozókat, és a felvételeket 30 napig megoszthatják a résztvevőkkel, ami nagy segítséget jelenthet az akadozó internet-kapcsolatok esetén vagy a hiányzók felzárkóztatásában

Önmagában is újdonság lesz az Assignments nevű, az LTI 1.1-es specifikációjú vagy annál újabb tanulásmenedzsment (LMS) rendszerekkel együttműködő alkalmazás. A most bemutatkozó eszköz képes lesz például a személyre szabott anyagok automatikus kiosztására a hallgatók saját Drive mappáiba; a részletek erről a programról is nyomon követhetők a Google termékblogján. Érdemes megemlíteni a Tech Toolkit for Families and Guardians néven bejelentett csomagot is, ami a szülőknek nyújt segítséget abban, hogy tisztába kerüljenek a gyermekeik által a google tantermekben használt technológiákkal. Ennek részeként igénybe vehetők lesznek a új Teacher Center ingyenes képzései, erőforrásai és professzionális fejlesztési programjai is.

Végül, de nem utolsósorban, a Chrome OS alatt az iskolai felhasználói fiókok innentől egyesíthetpők lesznek a Family Link által ellenőrzött fiókokkal, vagyis a diákok úgy léphetnek be a virtuális órákra és úgy férhetnek hozzá az iskolai fájlokhoz, hogy a szülők ezeket a tevékenységeket is ellenőrizni és szabáylozni tudják majd. Ez utóbbiról itt található egy rövid összefoglaló.

Közösség & HR

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.