A Stack Overflow az idén is megszavaztatta a felhasználókat, amiből sok más mellett kiderül, hogy ebben az évben a fejlesztők szerint ki lehet a legnagyobb hatással a technológiai trendek alakulására.

A havi szinten 50 millió látogatót, köztük több mint 20 millió hivatásos szoftverfejlesztőt és egyetemi hallgatót kiszolgáló Stack Overflow ebben az évben is közzétette a közösségéről szóló felmérését. A 2019-es anyagot ezúttal majdnem 90 ezer válaszadó közreműködésével készítettek (érdekesség, hogy a válaszadók több mint fele 16 évesen írta le az első saját kódsorát), és a korábbiakhoz hasonlóan számos startisztikával szolgál a népszerű technológiáktól a munkahelyi tapasztalatokig, amelyeket ezen az oldalon lehet végigböngészni.

A kutatás legfontosabb megállapításai között van a Python népszerűségének folyamatos emelkedése, ami a legjelentősebb programnyelvek között tavaly is javított a helyezésén: a rangsorban most a Javát előzte meg, és a Rust mögött már a második helyen áll a programozói preferencia tekintetében. A legjobban fizetett, legnagyobb tapasztalattal rendelkező és a munkájukkal leginkább elégedett szakemberek listáját a DevOps specialisták és a webes szolgáltatások megbízható működéséért felelő SRE mérnökök vezetik, és ugyanők keresgélnek a legkisebb részben új állások után.

A felmérésben legnagyobb arányban résztvevő országok közül a kínai fejlesztők a leginkább optimisták azzal kapcsolatban, hogy a mostanában született embereknek jobb életük lesz, mint amilyen a szüleiknek volt. A pesszimizmus ugyanezzel kapcsolatban a nyugat-európaiakra, a németekre vagy a franciákra jellemző. A produktivitást visszafogó szempontok megítélése az egyes csoportok szerint változik: a férfiak például problémának élik meg, ha nem szigorúan a fejlesztői munkával kapcsolatos feladatokkal bízzák meg őket, a nők ezzel szemben a toxikus munkahelyi légkörre panaszkodnak.

Majdnem mindenki a tech multik CEO-ira figyel

Az idei felmérés egyik érdekessége azoknak a személyeknek a listája, akik a közösség megítélése szerint a legnagyobb hatással lesznek 2019-ben a technológiai folyamatokra – a kérdés megfogalmazása azonban nagyon fontos, hiszen csak hatásról, nem pedig pozitív vagy negatív hatásról van benne szó. A top25-re több mint 30 ezer szavazatot érkezett, közülük 30 százalék fölötti eredménnyel Elon Musk, a Tesla lendületes vezérigazgatója húzta be az első helyet. Őt a mezőny többi tagja jócskán lemaradva követi.

A második 7,2 százalékkal az Amazon vezetője, Jeff Bezos lett, akit 4,4 százalékkal követ a Microsoftot irányító Satya Nadella. A negyedik helyre a saját magukat, jobban mondva a fejlesztői közösséget jelölő szavazatok jöttek be, azonban a 2,5 százalékos eredmény itt azt jelenti, hogy a 30 ezer válaszadóból mindössze 760-an gondolták úgy, hogy a "mezei szakemberek" lehetnek a legnagyobb hatással a technológiai fejlődés irányára. Az ötödik ezúttal Donald Trump amerikai elnök lett, aki elvileg komolyan támogatja a mesterséges intelligencia fejlesztését és a technológiai vállalatok trösztellenes vizsgálatát, így közvetve valóban nagy befolyással lehet a technológiai trendekre.

Az első tízbe került Sundar Pichai (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) és Tim Cook (Apple) is, utánuk pedig két veterán, a Linus Torvalds és Bill Gates következik, utóbbi már csak 0,7 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a Tesla, az Amazon, a Microsoft, a Google, a Facebook vagy az Apple vezetőinek együttesen közel 50 százalékos eredménye mellett a linuxos kirakatemberek vagy a React.js és a Vue.js webes keretrendszerek fejlesztői is a háttérbe szorultak, hasonóan a politikusokhoz és a szabályozó szervezetekhez. Érdemes megemlíteni, hogy a 25-ös listán mindössze egyetlen nő, az AMD vezérigazgatója, Lisa Su szerepel, és ő is csak 0,2 százalékkal.

Közösség & HR

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.