Világszerte 7 millióan, Magyarországon pedig már 40 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia kurzusain. Az amerikai technológiai nagyvállalat programja 20 éve indult, az alapozó anyagait a hazai középfokú oktatás is beemelte a kerettantervbe.

A digitalizáció a következő években gőzerővel formálja át az üzleti és a mindennapi életet egyaránt. Jönnek a hálózatba kapcsolt otthonok, egészségügyi alkalmazások, vagy az okosautók. Ez azt is jelenti, hogy a hálózatok jelentősége soha nem látott mértékben kerül előtérbe, működtetésükhöz minden korábbinál több szakemberre lesz szükség a már most is munkaerőhiánytól szenvedő informatikai piacon.

A tananyag előbb jelent meg magyarul, mint németül

A probléma részbeni megoldására már egy ideje maguk a technológiai nagyvállalatok is megjelentek a saját képzési programjaikkal. Ezek között van az idén már két évtizedes múltat maga mögött tudható Cisco Hálózati Akadémia. A program  indulása után egy évvel már elérhető volt Magyarországon is, és azóta a legelterjedtebb vállalati indíttatású informatikai képzéssé nőtte ki magát a világon. (A magyar volt a harmadik idegen nyelv a mandarin és a francia után, amelyre a tananyagot lefordították.)

A Cisco Hálózati Akadémia önkéntes alapon szerveződő közösség. Tagjai oktatási intézmények és non-profit szervezetek, amelyek arra vállalkoznak, hogy a Cisco által kifejlesztett elektronikus tananyagokat egységes e-Learning környezetben, saját oktatási rendszerükbe integrálva oktatják, az iparágban használt legmodernebb hálózati eszközök felhasználásával.

A kurzusokon jelenleg világszerte több mint egymillióan vesznek részt  és eddig közel 7 millióan végezték azt el. Magyarországon eddig mintegy 40 ezer diák kapcsolódott be a díjmentes elméleti és gyakorlati képzésbe, amely nálunk most 150 közép- és felsőfokú oktatási intézményben érhető el.

Már foglalkoznak az IoT-hez kapcsolódó kihívásokkal is

Az érdeklődés folyamatosan növekszik a tanfolyamok iránt, amelyeken jelenleg több mint 14 ezer diák tanul. A tananyag, amely elsősorban a vezetékes és a wi-fi hálózatokkal kapcsolatos ismereteket tartalmazza, az ipar igényeihez igazodva 3-4 évente teljesen megújul. A fejezetek egy része már foglalkozik a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó hálózati igényekkel, kihívásokkal is – mondta el Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. Szerinte ma már sokkal inkább az átfogó problémákat is megértő és megoldó szakemberekre van szükség, akik egyfajta vállalkozói szemlélettel állnak hozzá feladataikhoz.

Az előző tanévben az akadémiai program fontos mérföldkőhöz érkezett: a hálózatépítő szoftvert, a Cisco Packet Tracert, amit a Cisco eredetileg az akadémiák számára fejlesztett a fizikai hálózati eszközök kiváltására, a magyarországi informatikai érettségihez is felhasználták – emelte ki Sisák Zoltán, a Cisco Akadémia hazai központjaként működő HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke. A program segítségével itthon 3500 diák vizsgázhatott le eredményesen, ilyen sokan egyszerre a szoftvert még sehol a világon nem használták.

A résztvevőket már a képzés vége előtt levadássza a munkaerőpiac

A program 20 éves jubileumáról megemlékező budapesti tájékoztatón beszámoltak arról is, hogy a képzésben részt vettek igencsak keresettek a munkaerő piacon, nagy részük már a végleges vizsgák előtt "lábon elkel". A HTTP Alapítvány elnöke szerint aki fejlesztőként akar elhelyezkedni, annak is szüksége van hálózati ismeretekre és fordítva, aki hálózatos szakértő tudnia kell kódolnia is.  

Az akadémia résztvevői jelentős sikereket értek el az informatikai világversenyeken is. Legutóbb az Abu Dhabiban rendezett szakmák világbajnokságán, a WorldSkills-en, az IT hálózati rendszerüzemeltető kategóriában ért el harmadik helyezést Varga Ákos, aki már a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus hallgatója. Elmondta, hogy az informatikai hálózatokkal a Cisco Hálózati Akadémia keretében a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában kezdett el foglalkozni. Két évvel korábban tagja volt a szakmák európai versenyén az EuroSkills-en győztes magyar csapatnak is. Jövőre az EuroSkills rendezési jogát  Magyarország nyerte el.

Piaci hírek

Újabb szűk negyedévet zárt az IBM

Szinte minden szegmensben elmaradtak a bevételek az elemzők által várttól. A Red Hat azonban erős pozitívban zárta a negyedévet.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.