Az Európai Unió hatósága első ízben rótt ki büntetést a 2004-től életben lévő, felvásárlásokat szabályozó rendelkezéseinek megsértéséért. A közösségi óriás 110 millió eurót fizet, mert trükköztek a WhatsApp megvételekor.

A Facebook több mint három évvel ezelőtt, elképesztő összegért vásárolta fel a WhatsApp-ot. A felhasználók körében már akkor elindult a félelem, hogy ennek az lesz a vége, hogy elkezdik összeboronálni az egyenként is felbecsülhetetlen értékű adatbázisokat. A legnagyobb közösségi hálózat azonban a felvásárlást jóváhagyó EU-val akkor azt közölte, hogy nem lehetséges a két tábor személyenkénti, automatikus beazonosítása. Mint kiderült, természetesen ez megoldható. A füllentésért pedig most egy kövér csekket kell befizetni.

110 millió euró - akciósan

Az Európai Bizottság több hónapos vizsgálatot követően a héten megállapította, hogy a Facebook megsértette a felvásárlásokra és összeolvadásokra vonatkozó uniós rendelkezéseket. A büntetést 110 millió euróban, azaz aktuális árfolyamon nagyjából 34 milliárd forintnak megfelelő összegben határozták meg a döntéshozók. A lehetőségekhez képest ez még akciósnak is mondható, de a hatóság tekintettel volt arra, hogy a cég végül együttműködött és elismerte a felelősségét.

A 2004 óta életben lévő szabályozás első bírságát azért szabták ki, mert három évvel ezelőtt, a felvásárlás jóváhagyásához szükséges dokumentációban valótlanságokat állított a vállalat. Akkor a Facebook azt állította, képtelen a két csoport, azaz a facebookozók és a WhatsApp-felhasználók személyes adatainak automatizált összefésülésére. Ehhez képest tavaly nyáron bejelentették, hogy a frissen megváltoztatott felhasználási feltételek immár lehetőséget adnak arra, hogy például a WhatsApp adatbázisában tárolt telefonszámokat a megfelelő facebookos profilhoz kapcsolják.

Természetesen ezt kiszúrták Brüsszelben, és tavaly decemberben meg is indult a hivatalos vizsgálat. Ennek mostani lezárásakor az Európai Bizottság azt közölte, hogy a Facebook két ízben is valótlan információkat adott. Először a már említett jóváhagyási eljáráskor, majd a decemberben indult vizsgálatra adott válaszában is. A határozat szerint a Facebook munkatársainak tisztában kellett lennie a felhasználói adatok összeboronálásának lehetőségével, aminek a technológiai feltételei már 2014-ben rendelkezésre álltak.

Bíznak a büntetés visszatartó erejében

Margrethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztosa úgy véli, a mostani döntés világos üzenet kell legyen mindenkinek, miszerint a vállalatoknak kötelező betartania a felvásárlásokra vonatkozó rendelkezéseket, és ennek szellemében valós információkkal kell ellátniuk az ügyükben eljáró testületet. A Facebookra kiszabott büntetés nagyságát pedig arányosnak és visszatartó erejűnek minősítette.

Hogy ez utóbbi mennyire igaz, azt majd a jövő eldönti. Az mindenesetre tény, hogy a Facebook sokkal többet is kaphatott volna, ám a döntéshozók figyelembe vették az enyhítő körülményeket. Ezek közé tartozik az, hogy a cég immár elismerte a hibáját és nem kívánja további fórumok, jogi lehetőségek erőltetésével húzni az időt. Piros pont járt azért is, hogy a Facebook Európában beszüntette azt a gyakorlatot, miszerint a felhasználóknak kellett külön kérni, hogy ha ki akartak maradni a "reklám- és termékélmények fejlesztéséből", amelyet az adategyesítés tett lehetővé. Ez a lehetőség most alapból nemleges állásban van, amit a felhasználónak külön lehet engedélyeznie.

A 110 millió euró ugyan rengeteg pénz, de a Facebookot azért nem fogja földhöz verni. A cég forgalma tavaly több mint 27,6 milliárd dollár volt, amiből több mint 10 milliárd nettó profitban ott is maradt.

Közösség & HR

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.