A Schneider Electric budapesti konferenciáján mutatta be az IoT lehetőségeire épülő digitális platformjának megoldásait.
Hirdetés
 

Kezdjük a kötelező és ezerszer idézett előrejelzésekkel: már ma is több mint 20 milliárdra becsülik az internetre csatlakozó eszközök számát világszerte, ami öt éven belül minden bizonnyal megduplázódik, egyes prognózisok szerint pedig az 50 milliárdos küszöböt is átlépheti. Az egyre növekvő információtömeg tárolása és feldolgozása egyrészt új analitikai megoldásokat követel, amelyek esetében az adatok mennyisége önmagában is problémát jelent, és az sem egyértelmű, hogy milyen módon lehet azonnal hasznosítható információt kinyerni a heterogén adathalmazból.

A big data egy másik, kevesebbet tárgyalt aspektusa, hogy mindezzel az energiaigény is ugrásszerűen megnő, vagyis a céges hatékonyság növelésének az is feltétele, hogy sikerüljön optimalizálni az energiafelhasználást. Itt érdemes megemlíteni, hogy jelenleg az ipar számít a legnagyobb energiafogyasztónak, azonban lehetséges, hogy az IT már 2030-ra átveszi a vezető szerepet. Ugyancsak lényeges szempont, hogy az energiahatékonyság fokozása, a megújuló energiaforrások bevonása és a decentralizált energiaellátás jellemzően csak digitális rendszerekkel kivitelezhető.

Amire csak szükség lehet az IoT-hoz 

A Schneider Electric az Innovation Summit Budapest konferencián mutatta be, hogy minderre milyen válaszokat ad a társaság EcoStruxure digitális platformja, amely mesterséges intelligencia által vezérelt analitikával és az üzleti döntéseket segítő szolgáltatásokkal csökkenti a költségeket és a szakemberigényt. A 2016 óta működő, az IoT-paradigmára épülő EcoStruxure mindehhez olyan intelligens megoldásokat sorakoztat fel, amelyek kiváltják vagy hatékonyabbá teszik az emberi munkát, az információ azonnali feldolgozásával pedig önállóan irányíthatnak komplex rendszereket is.

Itt a felhasznált energia optimalizálása mellett olyasmire kell gondolni, mint a prediktív elemzés, a hibák távoli elhárítása, az ütemezhető karbantartás vagy általában a munkafolyamatok felügyelete. Az IoT eszközöket a helyi üzemeltetéshez szükséges felügyeleti- és vezérlőszoftverek egészítik ki, a rendszerbe pedig praktikusan bármelyik gyártó kommunikációra képes termékei integrálhatók; minderre épülnek rá újabb rétegként a Schneider Electric cloud alkalmazásai, az analitika és az optimalizálást célzó digitális szolgáltatások. Az EcoStruxure megoldáscsomagok négy felhasználási területet (kereskedelmi épületek, adatközpontok, ipari létesítmények, energiahálózatok) fednek le.

Veres Zsolt, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának országigazgatója mindezzel kapcsolatban kiemelte, hogy jelenleg a rendelkezésre álló adatok töredékét hasznosítjuk, a digitalizációban rejlő potenciál viszont akkor jelenik meg, ha a szervezet képes jól értelmezhető üzleti tanácsokká lefordítani az adatokat. Ezzel az EcoStruxure platform a hiányzó, szakképzett munkaerő jelentős részét is pótolhatja, másrészt jelentős mértékben csökkentheti a működési költségeket.
 

A kiterjesztett valóság alkalmazása az Innovation Summit Budapest egyik demóján


A Schneider Electric magyarországi marketingigazgatója, Racsek Dániel azt az együttműködést is bemutatta, amelyet a vállalat különböző partnerekkel és iparági szereplőkkel folytat. Az innovációs ökoszisztéma magját a képzett és minősített EcoXpert partnerek adják, a magyarországi szakemberek pedig egy globális tudásalapú közösség részét képezik, és akár közvetlenül is megtárgyalhatják igényeiket vagy javaslataikat a cég fejlesztő mérnökeivel.

Nagyobb hangsúly kerül az üzemeltetésre

Az IoT és a csatlakoztatott eszközök előnyei között most is felbukkant az incidensek proaktív és távoli (mobil) kezelésének lehetősége, az egyes helyszíneken telepített megoldások helyett a teljes vállalati lefedettség, vagy az olyan új technológiák kihasználása, mint amilyen a mesterséges intelligencia. Ide tartozik, hogy a Schneider Electric integrált szoftveres megközelítése egy CapEx-OpEx elmozdulást is jelent, vagyis a beruházáson (tervezés és kivitelezés) túl a működési fázisban (üzemeltetés, karbantartás) is hozzájárul a kiadások optimalizálásához.

Ez az első esetben a projektköltségek várható csökkentése mellett az energiaintenzitás javítását vagy a várható hibák azonosítását jelenti, utóbbi esetben viszont olyan problémáknak is elejét veheti, amelyek csak később jelentkeznek. A létesítményekben a tűzetesetek negyede-ötöde például villamos hibákra vezethető vissza, az energiaminőség problémáinak pedig nagyjából 70 százaléka származik a létesítményen belülről. Ha ezeket sikerül kikszöbölni, akkor sincs vége a dolognak, mivel az EcoStruxure további megtakarításokat ígér a villamos karbantartási költségekben is.

A prezentációból egyébként kiderült, hogy a tavaly 24,7 milliárd eurós árbevételt termelő Schneider Electric forgalmának már majdnem a fele származik a digitalizációs trendhez kapcsolódó tevékenységekből. Az 1850 főt foglalkoztató magyarországi egység (SE-CEE) 237 milliárdos értékesítési árbevételéből több mint 200 milliárdot tett ki az export, ami a céget a legnagyobb hazai exportőrök közé sorolja; a SE-CEE közel 900 hazai beszállítójának több mint 22 milliárd forintot fizetett ki az előző évben.

Cloud & big data

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.