A német bank első alkalommal teszi át nyílt forráskódú licenc alá saját platformjának forráskódját. 150 ezer sornyi kódot adnak át a közösségnek.

Bár a számlavezetési rendszer forrását nem tette szabadon – pontosabban open source licenc alatt – elérhetővé, mégis óriásit lépett a bankszektorban a Deutsche Bank: egyik komoly múltú termékének, az Autobahn nevű, tőzsdei kereskedést támogató platformjának egy részét, a Plexus Interop 150 ezer sornyi kódját nyitotta meg Apache v2 licenc alatt. (A nyílt forráskódú linecekhez az itt egy útmutató). A kódot a Symphony Software Foundation kezeli, és a GitHubról érhető el.

A döntésről kiadott közlemény szerint a kód beépül majd a Symphony együttműködési platformba, amely amellett, hogy bankok klasszikus együttműködési platformja, szintén nyílt forráskódú, és Apache v2 licenc alatt érhető el. A Symphony-t felhőalapú kommunikációs és tartalommegosztási platformként a Goldman Sachs kezdte fejleszteni. 2014-ben a bank megnyert további tizennégy pénzintézetet a projektnek, és nyílttá is tették a platform forráskódját. A fejlesztését azóta felügyeli a Symphony Software Foundation.

A döntés céljáról a Deutsche Bank közleménye egyik vezetőjét, Peter Wharton-Hoodot idézi, aki szerint bankja akar a vezető lenni a banki nyílt forráskódú technológiákban. A kódra alapozva egy olyan ipari szabvány létrehozására lesz esély Wharton-Hood szerint, amelynek segítségével az ügyfeleknek gyorsabb és kényelmesebb szolgáltatásokat lehet nyújtani erősödő kontroll és csökkenő költség mellett.

Jöhetnek az átfogó kereskedési hálózatok

A Plexus Interop kódját külső vendorok integrálhatják az általuk írt alkalmazásokba, amely így egyfajta elosztott alapot biztosítanak az alkalmazások adatcseréjéhez. A távlati cél egy olyan, interoperabilitást biztosító, felhőalapú tradinghálózat lenne, amely egy közös nyílt kódbázison alapul.

Ez mindenképpen fontos változás a hagyományosan zárt pénzügyi piacon – értékeli a Deurtsche Bank tervét a Digital Journal. A kód megnyitása jól mutatja, hogy milyen változásokra kényszerül a pénzügyi piac a digitális transzformáció és a felhőtechnológia terjedése miatt.

A Plexus Interopt révén az adatáramlás zökkenőmentessé tud válni a különböző platformok között, így az ügyfelek sokkal megalapozottabb befektetési döntéseket tudnak hozni. Jelenleg a piaci szereplők nagyon sokszor külön szolgáltatásokkal, alkalmazásokkal felügyelik saját kereskedelmi tevékenységüket, figyelik a piaci adatokat, valamint hírforrásokat. A Plexus Interopt révén ezt a három folyamatot integrálni lehet egy platformra.

Cloud & big data

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.