Teljesen eltérő pályákon mozogtak a hálózati óriás különböző részlegei az elmúlt negyedévben. Összességében ugyan esett a forgalom, de nem annyira, mint előzetesen várták.
Hirdetés
 

Április végén zárta 2020-as pénzügyi évének harmadik periódusát a Cisco. Ez az időszak természetesen itt is a koronavírus körül forgott. A divíziók teljesítményében ez komoly hullámzást okozott, a vállalat egészét tekintve pedig pár hét különbség is teljesen más környezetet teremtett.

Számítottak a mínuszra

A Cisco az elmúlt három hónapban összesen 12 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított, ami lényegesen kevesebb, mint amennyi az igen jól sikerült egy évvel korábbi periódusban elért 13 milliárd. A menedzsment számára mindenképpen enyhítő körülmény viszont az, hogy az elemzői várakozások ennél is kevesebbre számítottak.

A gyengébb bevételi számok magukkal rántották a profitott is. A társaság kasszájában szűk 2,8 millárd dollár maradt, miközben egy évvel korábban még 3 milliárd felett maradt a nettó profit. A nagyjából 9 százalékos csökkenést kicsit szépítik az egyszeri tételektől megtisztított adatok összehasonlítása, amelyek közel változatlan állapotokról árulkodnak. 

 

 

Cisco FY 2020/Q3
Infogram

 

Ami a szegmenseket illeti, folytatódott a cégstruktúra menedzsment számára is kedves átalakulása. Ugyanakkor a szolgáltások részleg 5 százalékos forgalomnövekedése csak részben tudta tompítani a infrastruktúra-termékeknél bekövetkezett 15 százalékos bevételzuhanást. A kisebb ágazatok közül a biztonsági portfólió eladásai 6 százalékkal nőttek, míg az alkalmazások értékesítése 5 százalékkal esett az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva.

Az eredmények kommentálásánál a vállalat pénzügyi igazgatója természetesen igyekezett a pozitívumokra koncentrálni. Kelly Kramer kiemelte, hogy a szoftveres forgalom immár majdnem háromnegyedét teszik ki az előfizetések, ami hosszú távon biztosítja a cég eredményes működését. (Egy évvel ezelőtt ez az arány még csak 65 százalék volt.)

Mozgalmas hónapok

A negyedév értékelésénél természetesen nem lehet szó nélkül elmenni a koronavírus okozta rendkívüli állapok mellett. Ez a céget egyszerre érintette kedvezően és hátrányosan is. A vállalat dolgozóinak 95 százalékát kellett pillanatokon belül távmunkára vezényelni, ami még akkor sem egyszerű feladat, ha történetesen egy területen érdekelt szállítóról van szó. Az értékesítést nehezítette továbbá a járvány miatt akadozó ellátási lánc, ami készletproblémákat okozott.

Ugyanakkor a távmunka globális elterjedése komoly lehetőségeket teremtett a Cisco videokonferenciás szegmensének. A Webexszel kapcsolatban természetesen csupa jót lehetett hallani a konferenciahíváson. A meglévő ügyfelek újabb szolgáltatásokat vettek, a járvány miatt érkező, ideiglenesen ingyenes használatot élvező felhasználók egy részét pedig lehetőség van későbbi megrendelőkké konvertálni. A Webex használata egyébként a háromszorosára nőtt a válság időszakában.

Az éppen zajló negyedévvel kapcsolatban azonban meglehetősen visszafogottak a célok. A vezetőség 8,5-11,5 százalék közötti éves visszaesést vár a forgalomban, "köszönhetően" annak, hogy sok cégnél máris befagyasztották az informatikai fejlesztéseket a bizonytalan gazdasági környezet miatt.

A befektetők mindenesetre jól fogadták a jelentést. A cég papírjainak árfolyama tegnap közel 3 százalékot erősödött a zárás utáni kereskedésben.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.