Nagyjából másfél hónappal a Win 10 elrajtolása után sikerült egyszázalékos jelenlétet kiharcolnia a Microsoft új böngészőjének.
Hirdetés
 

A Windows 10 debütálásával párhuzamosan új szereplő érkezett a böngészők piacára. A Microsoft Edge az operációs rendszer indulásakor alapértelmezett alkalmazásként funkcionál, ám a felhasználók többségét ez láthatóan nem térítette el attól, hogy korábban használt böngészőjükkel internetezzenek a 10 alatt is.

Egy százalék már megvan 

A StatCounter legfrissebb adatai szerint az Edge a hagyományos számítógépeken használt programok között nagyjából másfél hónap alatt elérte a láthatósági küszöböt, és jelenleg a desktopon netezők egy százaléka használja. Ha a lenti grafikont megnézzük, akkor azonban jól látszik, hogy a piacon egyeduralkodó Google Chrome hadállásait ez a legkevésbé sem bolygatta meg. Az Edge-használók megjelenése leginkább a Microsoft Explorerről, illetve a Mozilla Firefoxról váltottak, de arányaiban az Opera esett vissza leginkább ez alatt a rövid periódus alatt.

Microsoft Edge használata 2015/09 | Create infographics

A Microsoft azért sem lehet elégedett az eddigiekkel, mert az Edge a Windows 10 elterjedéséhez képest lényegesen szerényebb teljesítményt mutat. Ráadásul a két termék egymáshoz viszonyított használati aránya fokozatosan romlik. Míg az első hetekben majdnem minden ötödik Win10-felhasználónál futott az új böngésző, addig ez mostanra 14 százalékra olvadt. Így most már csak hétből egy ilyen gépen használják az Edge-et.

Természetesen még túl korai lenne bármiféle ítéletet hozni az alkalmazással kapcsolatban. Legkorábban jellemzően a tudatos, jórészt otthoni felhasználók váltanak friss operációs rendszere. Közöttük pedig ritka az olyan, akinek ne lenne "dédelgetett" böngészője, melyről csak igen komoly okkal vált más változatra. Amikor a nagy szervezeteknél beindul az átállás, várhatóan az Edge használata is javulásnak indul a Windows 10 közönségénél.

Mindent megpróbálnak

A Microsoft egyébként láthatóan nagyon elkötelezett az új böngésző népszerűsítése mellett. A VentureBeat például arról számolt be, hogy amennyiben első ízben írjuk be a Bing keresőbe a Chrome vagy Firefox szavakat, akkor a találati lista tetején egy markáns üzenetet kapunk a cégtől, amelyben az Edge előnyeire igyekeznek felhívni a figyelmet. A trükk ügyes, hiszen a felhasználó valószínűleg éppen böngészőt akar váltani.


 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem a Microsoft az egyedüli, aki ilyen eszközöket is bevet a harcban. Ha például nem Chrome alatt töltjük be a Google keresőoldalát, akkor jobb oldalt egy masszív banner igyekszik felhívni magára a figyelmet, amely az internetes böngészés egy kényelmesebb módját hirdeti. Egészen véletlenül ez a Google szerint nem más, mint a Chrome.

Közösség & HR

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.