Nagyjából másfél hónappal a Win 10 elrajtolása után sikerült egyszázalékos jelenlétet kiharcolnia a Microsoft új böngészőjének.

A Windows 10 debütálásával párhuzamosan új szereplő érkezett a böngészők piacára. A Microsoft Edge az operációs rendszer indulásakor alapértelmezett alkalmazásként funkcionál, ám a felhasználók többségét ez láthatóan nem térítette el attól, hogy korábban használt böngészőjükkel internetezzenek a 10 alatt is.

Egy százalék már megvan 

A StatCounter legfrissebb adatai szerint az Edge a hagyományos számítógépeken használt programok között nagyjából másfél hónap alatt elérte a láthatósági küszöböt, és jelenleg a desktopon netezők egy százaléka használja. Ha a lenti grafikont megnézzük, akkor azonban jól látszik, hogy a piacon egyeduralkodó Google Chrome hadállásait ez a legkevésbé sem bolygatta meg. Az Edge-használók megjelenése leginkább a Microsoft Explorerről, illetve a Mozilla Firefoxról váltottak, de arányaiban az Opera esett vissza leginkább ez alatt a rövid periódus alatt.

Microsoft Edge használata 2015/09 | Create infographics

A Microsoft azért sem lehet elégedett az eddigiekkel, mert az Edge a Windows 10 elterjedéséhez képest lényegesen szerényebb teljesítményt mutat. Ráadásul a két termék egymáshoz viszonyított használati aránya fokozatosan romlik. Míg az első hetekben majdnem minden ötödik Win10-felhasználónál futott az új böngésző, addig ez mostanra 14 százalékra olvadt. Így most már csak hétből egy ilyen gépen használják az Edge-et.

Természetesen még túl korai lenne bármiféle ítéletet hozni az alkalmazással kapcsolatban. Legkorábban jellemzően a tudatos, jórészt otthoni felhasználók váltanak friss operációs rendszere. Közöttük pedig ritka az olyan, akinek ne lenne "dédelgetett" böngészője, melyről csak igen komoly okkal vált más változatra. Amikor a nagy szervezeteknél beindul az átállás, várhatóan az Edge használata is javulásnak indul a Windows 10 közönségénél.

Mindent megpróbálnak

A Microsoft egyébként láthatóan nagyon elkötelezett az új böngésző népszerűsítése mellett. A VentureBeat például arról számolt be, hogy amennyiben első ízben írjuk be a Bing keresőbe a Chrome vagy Firefox szavakat, akkor a találati lista tetején egy markáns üzenetet kapunk a cégtől, amelyben az Edge előnyeire igyekeznek felhívni a figyelmet. A trükk ügyes, hiszen a felhasználó valószínűleg éppen böngészőt akar váltani.


 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem a Microsoft az egyedüli, aki ilyen eszközöket is bevet a harcban. Ha például nem Chrome alatt töltjük be a Google keresőoldalát, akkor jobb oldalt egy masszív banner igyekszik felhívni magára a figyelmet, amely az internetes böngészés egy kényelmesebb módját hirdeti. Egészen véletlenül ez a Google szerint nem más, mint a Chrome.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.