A munkavállalók többsége a jövőben akár a robotoktól is elfogadna utasításokat a munkahelyén, miközben a HR-esek a szakértelemhiány és saját szerepük miatt is aggódnak.
Hirdetés
 

Az Oracle és egy vezetői fejlesztéssel foglalkozó HR-kutatócég, a Future Workplace június végén tette közzé egy közös kutatás eredményeit a mesterséges intelligencia szerepéről a munkahelyi környezetek változásában. Az összesen 1320 amerikai HR-vezető és munkavállaló bevonásával készített tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy a munkavállalók általában készen állnak az MI-k megjelenésére, és értik, hogy a lehetséges előnyök messze túlmutatnak a megfelelő folyamatok automatizálásán.

Ennek ellenére maguk a szervezetek nem tesznek érte eleget, hogy támogassák őket az új készségek használatba vételében, ez a mulasztás pedig a termelékenység csökkenésével, a képességek elavulásával és munkahelyek megszűnésével fenyeget. A femérés alapján tízből heten a magánéletükben is találkoznak MI alapú megoldásokkal, miközben a munkahelyükről szólva csak harmadannyian mondhatják el ugyanezt. (A HR-esek esetében az arány mindössze 6 százalékos.)

A várakozások mellett akad néhány probléma is

A dolgozók legnagyobb arányban, tízből hatan a hatékonyság emelkedését várják az MI-től, de tízből négyen az ügyfélélmény és a munkakörnyezet javulásában is bíznak vele kapcsolatban. Ezzel szemben a HR-vezetőknek csak valamivel több mint negyede várja a képzés és a fejlesztés lehetőségeinek fejlődését az MI-től, a kutatásban felsorolt többi területet pedig ennél is kevesebben tartják ígéretesnek. Amiben a HR és a többi dolgozó is megegyezik, az az, hogy a szervezetek elégtelen módon készítik fel az embereket az MI-rendszerek bevezetésére.

Tízből kilenc HR-vezető azon aggódik, hogy saját feladatkörén belül is képtelen lesz lépést tartani az MI-technológiák gyors bevezetésével, nem beszélve a vonatkozó szakértelemhiány kezeléséről. Közel háromnegyed részük még azt is elismerte, hogy vállalatuk egyáltalán nem rendelkezik programokkal a dolgozók támogatására. A gyors ütemű adaptációt egyébként a munkavállalók fele is aggályosnak tartja, de tízből heten így is tisztában vannak vele, hogy a mesterséges intelligenciához kapcsolódó tudás felértékelődik majd a következő három évben.

Elvileg az sem zavar, ha robotok irányítanak

A bevezetések további buktatóit a HR-esek a költségekben, a rosszul működő technológiákban és a biztonsági kockázatokban látják. Ehhez képest ötből négyen meg vannak róla győződve, hogy ha a vállalatuknál nem vezetnének be MI-technológiákat, az a vállalat egészére nézve negatív hatással lenne, beleértve saját és kollégáik karrierjét is. A legfontosabbnak egyébként a felsővezetők munkájának MI-alapú támogatását tartják.

Összességében az emberek egyértelműen elfogadhatónak tartják a mesterséges intelligencia munkahelyi alkalmazását: az AI at Work című kutatásról kiadott közlemény azt az eredményt lobogtatja már a címében is, hogy 93 százalékuk simán megbízna a robotoktól kapott instrukciókban is. Kérdés, hogyan alakulna ugyanez az arány, ha elkezdünk variálni a kapcsolódó felelősségi körök meghatározásával, de erre a felmérés publikus változata már nem tér ki. Ettől függetlenül az MI-rendszerek sikeres alkalmazása nyilvánvalóan megfelelő informatikai és HR-stratégiát is kíván – amivel együtt azért a fenti, ugyanilyen reális bukatókat is le kell küzdeni.

Közösség & HR

Többen, de még mindig keveset keresnek a netes kreatívok

A legfrissebb elérhető adatok szerint nagyott nőtt egy év alatt az az összeg, amennyit különböző tartalmak előállításával lehet keresni az interneten.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.