Nem mindenkit sikerült feltölteni a központi Excelbe, így sem a fertőzöttek, sem a velük kapcsolatban álló több tízezer ember nem kapott értesítést.
Hirdetés
 

A hivatalos bejelentés szerint nagyjából 16 ezer angliai koronavírus-fertőzött bejelentése maradt el az elmúlt héten egy banális informatikai fiaskó nyomán, ami a kontaktkutatások elmaradásával még komolyabb vakfoltot jelent a járványhelyzet kezelésében. Az angol közegészségügyi hatóság (PHE) egész pontosan a szeptember 25. és október 2. közötti időszakban maradt le 15 841 új esetről, köszönhetően a beérkező adatok kompilációjára használt Excel-táblázat adatmodellekre vonatkozó korlátozásai miatt.

Ebből az is következik, hogy a fenti időszakban jelentett napi esetszám látványosan magasabb lehetett a valóságban. A BBC Newsnight információi alapján szeptember 30-án például 7108 új fertőzésről számoltak be, a most korrigált adatok szerint azonban a tényleges érték inkább 10 157 lehetett. A különbség még látványosabb volt október 2-án, amikor az eredetileg jegyzett 6968 új beteg helyett a valóságban már 11 754 új esetet sikerült azonosítani.

Az Excel remek, csak nem erre való

A PHE szerint pénteken azonosították az adatfeltöltések során tapasztalható hibát, amelynek eredményeként a majdnem 16 ezer beteg adatai nem kerültek be a hivatalos adatbázisba – ez azokat a pozitív eseteket leíró fájlokat érintette, amelyek túllépték a központi rendszerbe való feltöltéshez engedélyezett maximális méretet. Ez összességében több tízezer olyan embert feltételez, aki saját fertőzöttsége vagy a fertőzöttekkel való közeli érintkezés miatt karanténba kellett volna vonulnia.

A Daily Mail beszámolója szerint a PHE szombat délután jutott hozzá a hiányzó információhoz, és azóta prioritásként kezeli az érintettek kontaktkutatását, de pontos számokat egyelőre sem a hatóság, sem a kormány nem tudott közölni ezzel kapcsolatban. Már folyik a vizsgálat annak megállapítására, hogy a hiba miért maradhatott észrevétlen több mint egy héten keresztül; az ügyben Boris Johnson miniszterelnök is megszólalt, a munkáspárti ellenzék pedig kaotikus állapotokról beszél az állampolgárok tájékoztatása kapcsán.

Maga a tájékoztatás persze kielégítő volt abban a tekintetben, hogy a rendelkezésre álló járványügyi adatokat végig megosztották a nyilvánossággal – más kérdés, hogy a brit egészségbiztosítás (NHS) Test&Trace rendszerét is kiszolgáló adatok eleve hibásnak bizonyultak. A BBC eközben már azt feszegeti, hogy egyáltalán kinek jutott eszébe Excelt alkalmazni erre a feladatra, amikor a programnak ebben a nagyságrendben nyilvánvalóan létezik sokkal megfelelőbb alternatívája.

Közösség & HR

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.