Az egészségügy még közel sem profitál az API-k széleskörű adaptációjából, de az adat-interoperabilitás trendjétől ezen a területen is komoly változások várhatók.

Az alkalmazásprogramozási felületek (API-k) szerepe minden területen meghatározó a digitális transzformációs folyamatokban, így az egészségügy és az egészségipar bizonyos kihívásainak megoldásában is. Az adaptáció ütemét mégsem lehet teljeskörűnek vagy következetesnek nevezni az interoperabilitás, a betegek adatainak cseréje vagy az infrastrukturális feltételek szempontjából is felmerülő aggályok miatt – derül ki az egészségügyi adatplatformot fejlesztő Change Healthcare és az Engine Group nemrég közzétett tanulmányából.

A VentureBeat hét eleji riportjában bemutatott anyag egyik fontos megállapítás, hogy a területen dolgozó döntéshozók legnagyobb része ma már fontosnak vagy egyenesen kritikus jelentőségűnek tartja az API-kat, mégis a vezető szervezetek képviselőinek kevesebb mint negyed része számolt be a tényleges használatukról. Az adaptációt befolyásoló legfőbb tényező ugyanis ezen a területen a szabályozói megfelelőség, szemben más ágazatokkal, ahol az üzleti folyamatok és az ügyfélélmény fejlesztése jelenti az ilyen bevezetések hajtóerejét.

Az észak-amerikai piacra vonatkozó felmárás szerint az egészségügyi szolgáltatók és a finanszírozási oldalon megjelenő biztosítók vagy kormányzati programok prioritásai nem teljesen egyeznek meg egymással. Az előbbiek a bevezetések legfőbb akadályának az adatok biztonságát és megfelelő felhasználását (52 százalék), illetve értelemszerűen a költségeket (47 százalék) tartják, míg az utóbbiak az adatok minél gyorsabb és hatékonyabb felhasználásában érdekelek, amit a nem megfelelő technológiai infrastruktúra (45 százalék), a személyes adatok kezelése (43 százalék) és az iparági szabványosítás hiánya (43 százalék) is hátráltat.

Arrafelé már nagy változásokra számítanak

A különbségek az API-k értékelésében is megmutatkoznak: az egészségügyi szolgáltatók inkább taktikai megközelítéssel állnak a dologhoz, és a támogatások igazolását vagy a fizetési folyamatok kezelését tennék hatékonyabbá, míg a finanszírozók inkább stratégiai célokat követnek, és betekintésüket javítanák vagy az ügyfelek elérését emelnék magasabb szintre. Abban viszont megegyeznek, hogy az új technológiák bevezetése olyan speciális szakmai képességeket igényel, amelyekkel az API-k létrehozása vagy használata tekintetében csak 35, illetve 29 százalékuk rendelkezik.

A szakmai készségek hiánya ennek alapján önmagában is akadályt jelent az egészségügyi adatokkal és műveletekkel kapcsolatos kihívások leküzdésében, amikor a szolgáltatói és a finanszírozói oldalon is implementálni kell a elektronikus nyilvántartó rendszereket, javítani kell az adatok hordozhatóságát és interoperabilitását, és fokozni kell a rendelkezésre álló adatok kihasználását is az ellátás olcsóbb és átláthatóbb működése érdekében. Az ilyen technológiák fejlesztése, támogatása és működtetése pedig értelemszerűen új, specializált képességeket igényel.

A lapnak nyilatkozva a Change Healthcare alelnöke kifejtette, hogy a következő két évben az API-k használata kiforrottabbá válik és az adatok áramlása is jobban beindul, ezért az API-k alkalmazása minden bizonnyal nagyobb teret nyer. Az iparág az említett adat-interoperabilitás mentén konszolidálódik, az ágazat növekvő konzumerizációja pedig a digitális technológiák munkába állítását és az értékalapú ellátásra való áttérést hozza magával, nem utolsósorban a változó szabályozáshoz is alkalmazkodva.

Piaci hírek

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.