Érdekes vizsgálattal támasztották alá, hogy a korai stádiumban lévő startupok lényegesen nehezebben szereznek befektetői tőkét, ha tisztán női vezetőik vannak.

A DocSend dokumentum-megosztó platform saját felhasználói statisztikáinak feldolgozásával közvetett módon igazolta, hogy a tisztán nőkből álló csapatoknak mennyivel nehezebb dolguk lehet a potenciális befektetők meggyőzésével. Eközben a kizárólag férfiak által alapított startupok sokkal könnyebben veszik azt a lépcsőfokot, amikor a befektetők az ötleteken vagy az üzleti terveken túl szembesülnek a tulajdonosok kilétével – derül ki a szolgáltató nemrég közzétett tanulmányából.

A társaság egy opt-in programon keresztül több száz startup vállalkozás és több ezer leendő befektető szokásait vizsgálta meg a pitch-deck dokumentumok áttekintésekor. Ezek azok a befektetők számára összeállított rövid prezentációk, amelyekben az induló cégek igyekeznek minél tisztábban és látványosabban bemutatni saját magukat, meggyőzve az érdeklődőket az invesztíció megtérüléséről a fejlődésük korai szakaszában – gyakran csak az elképzelések szintjén – járó startupokban.

A DocSend értelemszerűen az egyes anyagok megtekintéséhez kapcsolódó felhasználói akciókat elemezte, hasonlóan például a weboldalak esetében már jól ismert metrikához. Ezek között olyan szempontok szerepeltek, mint hogy melyik dia fölött milyen hosszan időznek el a befektetők vagy melyikhez lapoznak vissza gyakran, ami egyfajta képet fest a reakcióikról a dokumentumok megtekintésekor. Könnyű belátni például, hogy nem jó jel, ha a legtöbbet a pénzügyi tervek fölött időznek.

Csak a férfiaknak lehet víziója

Az összeállításból kiderül, hogy a felhasználók akciói akkor is mérhető eltéréseket mutatnak, ha a startup csapatát bemutató részben kizárólag nők vagy férfiak szerepelnek, ráadául a ténylegesen megvalósuló befektetések arányai a DocSend szerint simán alá is támasztják ezeket a megfigyeléseket. Abból kiindulva, hogy egy jól muzsikáló prezentációt a legtöbben tempósan és egyenletes ütemben lapoznak végig, ez a lendület azonban megakad, amikor belefutnak a női team bemutatkozásába.

A DocSend úgy találta, hogy az ilyen startupok esetében a befektetők másfélszer annyit időznek a tranzakciós résznél, és negyedével hosszabban vizsgálgatják a termékeket bemutató diákat. Még érdekesebb, hogy a női csapatok anyagaiban 30 százalékkal kevesebb időt töltenek azokon az oldalakon, amelyeken a startupok a befektetők támogatását kérik, ez pedig általában is az a rész lenne, amelynek a megtekintési ideje statisztikailag igazolt módon összefügg a siker esélyével.

A 2018 és 2019 között begyűjtött felhasználási adatok egyébként 465 bemutatkozó prezentáció és 6 248 olvasó interakcióját írják le, és a pre-seed fázisban járó cégekről szól, amelyek tulajdonképpen az ötleten és a cégalapításon túl még nem sok mindent tettek le az asztalra – vagyis egy jól kitalált benyomáson kívül nincs más eszközük, hogy felkeltsék a befektetők érdeklődését. A DocSend elemzése erre a szakaszra nézve közvetetten igazolja, hogy a sikertelenséget az alapítók nemi, kisebbségi vagy más megkülönböztetésére visszavezető lamentálás korántsem mindig alaptalan.

Piaci hírek

Az Amazon is elindítja saját cloudos játékplatformját

Az Amazon Luna többek között a Google Stadiának törhet majd némi borsot az orra alá. A frissen bejelentett streaming szolgáltatás nagy előnye lehet, hogy 2014 óta házon belül van a Twitch is.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.