A Google kiadta a mobil operációs rendszer 15. verziójának második fejlesztői preview-ját.

Megérkezett az Android 15 második fejlesztői előzetese. Ha a preview-ba épített lehetőségek beválnak, az új verzió valószínűleg már több funkcióval is támogatja a műholdas kapcsolatot. A második fejlesztői tesztfázist a Google július végéig akarja letudni.

Régóta várta az Android-közösség a műholdas kommunikáció lehetőségét. A preview-ban most több olyan újdonság is van, ami azt erősíti, hogy a 15-ös kiadásban kéréseik meghallgatásra találtak. Az egyik ilyen, hogy az operációs rendszer figyelmeztetést küld, ha a műholdas kapcsolat miatt alkalmazások bizonyos szolgáltatásai nem érhetők el. A Google újdonságlistája szerint az új előnézet támogatja az olyan előre telepített RCS-alkalmazásokat (Rich Communication Services), melyek műholdas kapcsolatot használnak üzenetek küldésére és fogadására.

Javul a biztonság

Az operációs rendszer biztonsága ismét erősödik. Az Android 15-re készített alkalmazásokba például beépíthető lesz, hogy észleljék – és riasszák a felhasználót –, ha az app képernyőjét rögzítik. Ez azokban az alkalmazásokban oldható meg, amelyek eleve alkalmasak arra, hogy értesítsék a felhasználót, ha az alkalmazásban valamilyen, a tevékenységét rögzítő tracking funkció lép működésbe. Ezzel párhuzamosan finomították a részleges képernyőmegosztást is, amikor a felhasználó nem a készülék teljes képernyőjét, hanem csak az app ablakát akarja megosztani.

Szintén sokakat érint, hogy javítottak az érintés nélküli fizetés (NFC) kezelhetőségén és megbízhatóságán.

A fejlesztői preview második kiadásába belekerültek korai előzetesek a PdfRenderer API-k újdonságaiból is. Olyan funkciók várhatók, mint a jelszóval védett fájlok kezelése, megjegyzések hozzáfűzése a dokumentumokhoz, űrlapszerkesztés. Miközben gyorsították a PDF-megjelenítést, sikerült csökkenteni az erőforrás-igényét.

A preview kedveskedik az apró feature-ökre bukó fejlesztőknek is, mert lehetővé teszi, hogy az összehajtható telefonok fedőlapjának kis képernyőjét is használhassák majd a jövőben alkalmazásaikhoz. Ezek a kijelzők jellemzően túl kicsik ahhoz, hogy érdemi szerepük legyen egy app kezelésében, hangsúlyozza a Google, de ha valaki mégis akar vele kezdeni valamit, most már megteheti.

Szintén apró, de fontos újítás, hogy az Android 15 már támogatja a CTA-2075 hangerőszabványt. Így már megoldható, hogy ne legyen például szignifikáns különbség két, hanggal is operáló app közötti váltásnál a hangerőben.

(Illusztráció: Google)

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.