A két cég násztánca még 2015-ben kezdődött, ami a most megkötött megállapodás alapján 2023-ban érhet révbe.

Sokszor nekifutott, de végül úgy tűnik, célba ért a francia konglomerátum: egy friss bejelentés szerint ugyanis 9,48 milliárd fontért a Schneider Electric tulajdonába került az Aveva összes még forgalomban lévő részvénye. A francia nagyvállalat egy 2017-ben megkötött és 2018-ban lezajlott tranzakciónak köszönhetően egy leányvállalatán keresztül már eddig is mintegy 60 százalékát birtokolta az ipari és mérnöki szoftvereket fejlesztő brit cég papírjainak.

A mostani hivatalos ajánlattal kapcsolatban az Aveva igazgatótanácsa közölte, hogy megvizsgálta azt és a részvényeseknek annak elfogadását javasolja. Az üzlet nyélbe ütéséhez utóbbiak közül legalább 75 százaléknak kell rábólintani, valamint természetesen a szabályozó hatóságok jóváhagyását is meg kell várni. Amennyiben minden a tervek szerint megy, a felvásárlást jövő év elején zárhatják le.

A vevő a lépéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az lehetővé teszi "a digitalizáció holisztikus megközelítését" az ügyfeleknek kínált megoldásokkal, továbbá támogatja az energia-, szén- és erőforrásigény csökkentését célzó fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően a hatékonyabb, környezetvédelmi szempontokból is fenntarthatóbb működés lesz elérhető.

Elemzői kommentárok szerint a Schneider Electric a teljes kontroll megszerzésével az Aveva portfólióját előfizetéses és felhőalapú SaaS-modellre állíthatja át, bővítheti a kutatásfejlesztést, miközben a szervezet vélhetően továbbra is megtarthatja önállóságát a konglomerátumon belül.

Anglia büszkesége

Nem véletlen, hogy a hír kapcsán a brit sajtóban rögtön a hazai tulajdonú nagyvállalatok elvesztése lett téma, mivel az 1967-ben alapított, egyetemi csoportból alakult cambridge-i vállalkozás évtizedek óta meghatározó szereplője az ipari automatizálásnak. A franciákkal öt évvel ezelőtt kötött üzlet előtt elsősorban az olaj- és energetikai cégeknél, erőműveknél, illetve a hajózásban voltak erős pozícióban. Ezeknek az ügyfeleknek kínáltak termékeket a CAD/CAM rendszerektől kezdve az információmenedzsment megoldásokon át a létesítményüzemeltetést támogató technikákig.

Az olajárak csökkenésével azonban a növekedési lehetőségek is beszűkültek, így a két cég elkezdett egymás felé kacsintgatni. A Schneider Electronics az Aveva 60 százalékának megszerzésével párhuzamosan saját szoftveres üzletágát is bedobta a közösbe, amely kevés átfedést mutatott az angolok akkori portfóliójával. Az összeolvadás mellett szólt az is, hogy az Aveva termékeinek értékesítése korábban nem volt túl sikeres a tengerentúlon, viszont az új felállásban már a francia cégcsoport ottani jelenlétét és kiterjedt kapcsolatrendszerét is kamatoztatni lehetett.

A vállatok összevonása először egyébként még 2015 nyarán merült fel. Az akkori tárgyalássorozat végül féléves huzavona után összeomlott, de ahogy a történtek mutatják, nem csak a politikában, de az üzletben sem érdemes emlegetni a "soha" szót.

Cloud & big data

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.