Az alapító váratlan halálával derült ki, hogy senki sem ismeri a szükséges kulcsokat, így képtelenek hozzáférni a tárcákban egy nagy csomó pénzhez.

Csődvédelmet kért a QuadrigaCX nevű, forgalma alapján piacvezető kanadai kriptotőzsde, miután a cég alapítója december elején váratlanul elhunyt egy indiai utazás során. A mindössze harminc éves Gerald Cotten halálhírét csak január közepén jelentették be, a múlt pénteken pedig kiderült: az alapító hirtelen távozása annál is nagyobb problémát jelent a QuadrigaCX működésében, hogy ő volt az egyetlen személy, aki ismerte a tőzsdénél a hidegtárcákhoz való kulcsokat.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy január utolsó napján a QuadrigaCX összesen 115 ezer ügyfelének nagyjából 190 millió dollárral tartozott, amihez jórészt képtelen volt hozzáférni. A befektetők pénze elvileg nem veszett el, de senki fia nem juthat hozzá a kriptovalutában és fiatpénzben lévő eszközökhöz. Cotten laptopja ugyan megvan, de azt az időközben felbérelt informatikai szakembereknek sem sikerült feltörniük, vagyis nem érik el a fizikailag birtokukban lévő adatokat.

A hidegtárca (cold wallet) olyan kriptovaluta-tároló, amely az internethez nem csatlakozó eszközökön működik, így generálja és tárolja a megfelelő privát kulcsokat. A hírekben egyelőre nem szerepel, hogy a QuadrigaCX által kezelt befektetések mekkora része vált ilyen módon elérhetetlenné, de fillérekért nyilván nem menekültek volna csődvédelembe. Ugyanígy megjegyzik, hogy az alapok egy részét más online tőzsdéken is tárolhatták, erről azonban szintén nem tudni biztosat.

Mindenre gondoltak, de erre nem

A beszámolók felhívják rá a figyelmet, hogy a kriptotőzsdék esetében a kriptovaluták effektív tárolása egy új fajta kockázati elemnek számít – szemben a hagyományos tőzsdékkel, ahol lényegében csak a tranzakciókat bonyolítják le. Az ilyen és hasonló balesetekre viszont senki sem gondol, mindenki a hekkerektől és a különféle digitális bűncselekményektől tart. Ám ahogy a mostani eset is mutatja, a befeketőknek nem csak ilyesmivel kell számolniuk, ha itt forgatják a pénzüket.

Ezzel kapcsolatban az alapító özvegyének közleményét idézik, amely óvatosan értékelve a helyzetet arról számol be, hogy a 250 millió kanadai dollárnak megfelelő kriptovaluta egy része akár örökre is elveszhet, és egyelőre a teljes vagyon csak minimális részéhez férnek hozzá. A többit ironikus módon éppen a hekkelés és a virtuális bűncselekmények elleni védekezés miatt mozgatták a hidegtárcákba – most azt valószínűsítik, hogy sok, talán az összes ügyfél kénytelen lesz elszenvedni bizonyos veszteséget.

A QuadrigaCX egyébként más problémákkal is küzdött, sőt az sem könnyít a helyzetén, hogy Gerald Cotten halála után sem függesztették fel az ügyfelek pénzeszközeinek elhelyezését. Most már arról van szó, hogy a károk egyetlen fedezete maga a vállalkozás lehet, amely csak saját platformjának áruba bocsátásából szerezhetne valamennyi pénzt. A tőzsde korábban számottevő értéket képvisel, amit azonban nyilvánvalósan megváltoztatott az új helyzet, és amit teljesen le is nullázhat, ha az ügyfelek egy része pert indít ellene.

Piaci hírek

Az Amazon csatát nyert a luxusmárkák ellen

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint az online kereskedelmi platformok üzemeltetői azzal még nem sértenek meg semmilyen szabályt, ha jóhiszeműen raktározzák vagy kiszállítják a kereskedelmi partnereik által jogsértő módon kezelt termékeket.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.