A kártyaszolgáltatónak láthatóan nagyon sokat ér meg, hogy a változó bankolási szokásokhoz igazodó eszköztárral rendelkezzen.

Valószínűleg nem sok ember kapja fejét arra a hírre, hogy felvásárolták a Plaid elnevezésű startupot. A Visa által megajánlott 5,3 milliárd dollár viszont már sejteti, hogy itt a pénzügyi szektor egy komoly tényezővé cseperedett szereplőjéről van szó.

Híd bankok és a fintechek között

Hiába nem ismerős a Plaid neve, ettől még jó eséllyel igénybe vehettük a fejlesztéseit, különösen akkor, ha pénzügyeinket nem csupán hagyományos bankokkal intézzük. A Plaid ugyanis olyan platformot kínál, amely összeköti a tradicionális pénzintézeteket és az onnan adatokat igénylő fintech alkalmazásokat. A vállalat API-ja teszi lehetővé például a tőzsdei kereskedést forradalmasító Robinhood, vagy éppen a kriptovalutás ügyleteket megkönnyítő Coinbase zavartalan működését. De a kaliforniai startup ügyfele a Transferwise és a Venmo is.

A céget egyébként mindössze 2013 tavaszán alapították, azaz alig több mint hat év kellett hozzá, hogy dollármilliárdos üzlet legyen belőle. A Plaid legutóbb még 2018-ban jutott friss befektetői forrásokhoz. Az akkori ügylet 2,7 milliárdra értékelte a vállalatot. A Visa kevesebb mint két évvel későbbi ajánlata viszont ennek az összegnek már közel a kétszerese. 

Az amerikai cég különösen hazai terepen tűnik erősnek. A hivatalos tájékoztatást szerint az USA-ban minden második banki ügyfél igénybe veszi a szolgáltatásukat - legalábbis áttételesen, azaz a platformjukon keresztül kapcsolódnak az alternatív pénzügyi megoldásokat kínáló alkalmazásokhoz.

Új kártyákat oszt magának a Visa

A Visa, amely több más bankkártyás céggel együtt ott volt a korai befektetői körökben is, ezzel az ügylettel fontos láncszemét szerzi meg a még csak most formálódó új banki ökoszisztémának. A Visa vezetője nem véletlenül nyilatkozott a felvásárlás kapcsán úgy, miszerint az akvizíciónak köszönhetően vállalata a fintech világ epicentrumába kerül.

A tervek szerint továbbra is önállóan működő Plaid lehetőséget ad a Visának újabb piaci területek megcélzására az USA-ban és nemzetközi szinten is. Például nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a fintech fejlesztők számára kapcsolódó értéknövelt szolgáltatásokat nyújtsanak a közeljövőben.

Cloud & big data

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.