A kártyaszolgáltatónak láthatóan nagyon sokat ér meg, hogy a változó bankolási szokásokhoz igazodó eszköztárral rendelkezzen.
Hirdetés
 

Valószínűleg nem sok ember kapja fejét arra a hírre, hogy felvásárolták a Plaid elnevezésű startupot. A Visa által megajánlott 5,3 milliárd dollár viszont már sejteti, hogy itt a pénzügyi szektor egy komoly tényezővé cseperedett szereplőjéről van szó.

Híd bankok és a fintechek között

Hiába nem ismerős a Plaid neve, ettől még jó eséllyel igénybe vehettük a fejlesztéseit, különösen akkor, ha pénzügyeinket nem csupán hagyományos bankokkal intézzük. A Plaid ugyanis olyan platformot kínál, amely összeköti a tradicionális pénzintézeteket és az onnan adatokat igénylő fintech alkalmazásokat. A vállalat API-ja teszi lehetővé például a tőzsdei kereskedést forradalmasító Robinhood, vagy éppen a kriptovalutás ügyleteket megkönnyítő Coinbase zavartalan működését. De a kaliforniai startup ügyfele a Transferwise és a Venmo is.

A céget egyébként mindössze 2013 tavaszán alapították, azaz alig több mint hat év kellett hozzá, hogy dollármilliárdos üzlet legyen belőle. A Plaid legutóbb még 2018-ban jutott friss befektetői forrásokhoz. Az akkori ügylet 2,7 milliárdra értékelte a vállalatot. A Visa kevesebb mint két évvel későbbi ajánlata viszont ennek az összegnek már közel a kétszerese. 

Az amerikai cég különösen hazai terepen tűnik erősnek. A hivatalos tájékoztatást szerint az USA-ban minden második banki ügyfél igénybe veszi a szolgáltatásukat - legalábbis áttételesen, azaz a platformjukon keresztül kapcsolódnak az alternatív pénzügyi megoldásokat kínáló alkalmazásokhoz.

Új kártyákat oszt magának a Visa

A Visa, amely több más bankkártyás céggel együtt ott volt a korai befektetői körökben is, ezzel az ügylettel fontos láncszemét szerzi meg a még csak most formálódó új banki ökoszisztémának. A Visa vezetője nem véletlenül nyilatkozott a felvásárlás kapcsán úgy, miszerint az akvizíciónak köszönhetően vállalata a fintech világ epicentrumába kerül.

A tervek szerint továbbra is önállóan működő Plaid lehetőséget ad a Visának újabb piaci területek megcélzására az USA-ban és nemzetközi szinten is. Például nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a fintech fejlesztők számára kapcsolódó értéknövelt szolgáltatásokat nyújtsanak a közeljövőben.

Cloud & big data

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.