Ekkora summát ritkán adnak európai startupért, de a Veeam Software-nek összejött. Az amerikai vevő globális nagypályás játékost nevelne szerzeményéből.

Erősen kezdte az évet az Insight Partners magántőke-befektetési társaság, amely laza bemelegítésként 1,1 millárd dollárt fizetett az Armis Security IT-biztonsági cégért. A nagyobb falat csütörtökre maradt, ekkor jelentették be ugyanis a Veeam Software megvásárlását potom 5 milliárdos cégértéken.

Stabil alapok

A 2006-ban alapított, svájci székhelyű vállalkozás többek között mentési megoldásokat, katasztrófa utáni helyreállítást és intelligens adatkezelést biztosító szoftvereket fejleszt virtuális, fizikai és multi-cloud infrastruktúrákhoz. A tervek szerint még az idei első negyedévben lezárható felvásárlással a befektető szeretné globális vezető pozícióba manőverezni új szerzeményét.

A világhódító tervekhez mindenesetre már lerakták a megfelelő alapokat, hiszen a Veeam Software termékeit már most több mint 365 ezer ügyfél használja globálisan. A vállalat közlése szerint a Fortune 500-as listán szereplő cégek 81 százaléka, továbbá a Global 2000 mezőnyének kétharmada tekinthető az ügyfelüknek. A cég partneri, viszonteladói kapcsolatban áll olyan nagyvállalatokkal, mint a HPE, a NetApp, a Cisco és a Lenovo.

A kezdetekben biztonsági mentési szolgáltatásával bővülő svájci vállalkozás az évek során együtt fejlődött az ügyfeleivel, és ma már elsősorban a hibrid cloudos környezetben alkalmazható megoldásokra koncentrálnak. A cég az utóbbi években stabil növekedési pályát járt be. A legfrissebb, 2018-as adatok szerint bevétele megközelítette az 1 milliárd dollárt, ami 17 százalékos éves növekedésnek felel meg.

Az ügylet nem a derült égből villámcsapás esete, mivel az Insight Partners már korábban beszállt 500 millióval a Veeam Software-be. A felvásárlást követően a két alapító tulajdonos a háttérbe húzódik, a menedzsmentet pedig igyekszik úgy kialakítani az Insight Partners, hogy az alkalmas legyen arra, hogy a vállalatot "amerikanizálják". Utóbbit elengedhetetlen elemnek gondolják ahhoz, hogy a cég brandje elérje a világhódító tervekhez szükséges ismertséget.

Ritka az ilyen siker a kontinensen

A két nagy gazdasági, technológiai régió, az USA és Kína között Európa sokszor a két szék közé ülő vesztesnek látszik. Általában sem a megmozgatott tőke, sem az innovációk száma és minősége tekintetében nem képes az öreg kontinens versenyre kelni vetélytársaival.

Ezért is tekinthető komoly sikernek a mostani üzlet, hiszen Európában igen ritkák az unikornisok, azaz a legalább egymilliárd dollárra értékelt startupok. Egy tavaly készült összesítés szerint 2018-ban csak 41 unikornist tartottak nyilván Európában, miközben az Egyesült Államokban 156, Kínában pedig 93-at számláltak.

Cloud & big data

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.