A NASA-nál annyira komolyan készülnek visszatérni a Holdra, hogy a Nokiát meg is bízták az égitest behálózásával.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, ismertebb nevén a NASA múlt héten 370 millió dollárnyi feladatot osztott szét 14 külső partner között, hogy olyan fejlesztéseket tegyenek záros határidőn belül az asztalra, amelyek segíthetik a Hold minél teljesebb körű megismerését. Az Artemis program célkitűzései között szerepel az első női űrhajós 2024-re tervezett látogatása a Föld közeli kísérőjén, illetve valamikor 2028-ban egy állandó bázis létesítése is.

Halló, halló!

Hogy milyen komolyak a tervek a visszatéréssel kapcsolatban, azt jól mutatja a megbízási csomag Nokia által elnyert része is. A hálózati óriás léptékével nézve egyébként nem túl komoly, 14,1 millió dolláros munka ugyanis arról szól, hogy 4G-s hálózatot kell kialakítani a Hold felszínén. A projekt a finneknek természetesen nem is az összeg, sokkal inkább a presztízs miatt lehet vonzó.

A Hold első mobilhálózatának felállításával nem az asztronauták Instagram-aktivitását szeretnék serkenteni, hanem a jelenleg rendelkezésre álló technológiához képest nagyobb hatókörű, gyorsabb és megbízhatóbb kommunikációt kívánnak létrehozni. Ráadásul amennyiben a rendszer bevállik, azt a későbbiekben viszonylag könnyen lehet majd 5G-re upgrade-elni.

A Nokia fejlesztési részlege, a Bell Labs tájékoztatása szerint a hálózattal többek között a holdjárók közötti kapcsolattartást, a navigációt lehet majd támogatni, de például az élő videós közvetítéseknek sem lesz akadálya.

A rendszer várhatóan 2022 végén kerülhet át a Holdra, amely a landolást követően távolról felügyelve kvázi magát telepíti majd. Addig azonban meg kell bizonyosodni arról, hogy az alkatrészek minden szempontból alkalmasak a nem mindennapi feladatra. A hardvernek ugyanis extrém hőmérsékleti viszonyok között, komoly sugárzásnak kitéve és vákumban kell működnie. Plusz a fellövéskor és a leszálláskor elszenvedett erős rezonanciával is meg kell birkózni.

Befektetés a jövőbe

A NASA bevezetőben említett, múlt héten kiosztott 370 millió dolláros alapjából elsősorban olyan partnerséget vállalaló cégek részesültek, amelyek segíthetnek előrelépni a kriogén folyadékkezelés, a holdfelszíni technológiák, valamint a korszerű leszálló egységek fejlesztése témákban.

A pénzből jutott a Lockheed Martin (89,7 millió dollár), a United Launch Alliance (86,2 millió dollár), az Eta Space (27 millió dollár) és az Alpha Space Test and Research Alliance (22,1 millió dollár) mellett Elon Musk SpaceX-jének is (53,2 millió dollár).
 
Az Intuitive Machines által kapott 41,6 millió dollárból pedig nem csak a Bell Labs eszközeit kell majd biztonságban Holdra tenni, de apró, ugrálva közlekedő szerkezeteket is fejlesztenek, amelyeknek maximum egy kilogrammos terhet kell majd kisebb távolságokra eljuttatni az égitest krátereiben.
Hirdetés
Közösség & HR

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.