Új taggal bővül a Microsoft 2-az-1-ben családja. A Surface Go fapadosan alacsony áron jön, de ha elkezdjük bepakolni a kiegészítőket, komoly tétel lehet a végösszeg.
Hirdetés
 

Redmond tegnap rántotta le a leplet a legkisebb királyfiról, amely augusztus elejétől érkezik meg a boltok polcaira. A Surface Go tulajdonképpen egy miniatűr Surface Pro, csak éppen elfér egy közepes női táskában, vagy hátizsákban is. A kisebb mérethez szerényebb árcédula is jár, bár aki a teljes élményre vágyik, annak egy közepesen erős notebookra is elegendő összeget kell otthagynia a pénztárnál.

A redmondi Kicsi Én

Méretéből adódóan nem meglepő, hogy a 10 hüvelykes Go egyben a legvékonyabb és legkönnyebb Surface lesz a palettán. Az alapkivitelben táblagépként funkcionáló eszköz alig több mint fél kilót nyom és 8,3 milliméter vastagságú. A Windows 10 Home-on futó Go a legolcsóbb, 399 dolláros változatban 4 gigabájt RAM-mal és 64 gigás tárhellyel rendelkezik. Ha mindkét értéket megdupláznánk, akkor az plusz 150 dollárba kerül.

 

A processzor feladatait egy Intel Pentium Gold látja majd el, a kijelző pedig a Surface családban megszokott PixelSense technológián alapul és 1800x1200-as felbontásra képes. A magnézium vázba ágyazva az elülső oldalon 5, a hátlapon 8 megapixeles, 1080p HD-videók készítésére alkalmas kamerát találunk. Portok tekintetében USB-C, Surface Connect, MicroSDXC kártyaolvasó és egy 3.5 jack csatlakozó várja a bevetést. A hálózat első körben wifiről érhető el, de a Microsoft az év későbbi részére ígéri az LTE-képes változat megjelenését is.

A kis méret azonban nem csak könnyebb kezelhetőséget, alacsonyabb árcédulát jelent. A mobil eszközöknél az egyik legfontosabb szempont az üzemidő, ebből a szempontból pedig láthatóan erős kompromisszumot kell kötnie annak, aki a Surface-ek közül a legkisebbet választja. A hivatalos adatok szerint a Go egy feltöltéssel nagyjából 9 óráig működik, miközben a nagyobb testvérek 13-14, egyes esetekben 17 óráig is bírják.

Egyéb apróságok

Hiába azonban megfizethető összegért elérhető, tetszetősnek tűnő alapcsomag, ezzel még messze nem kapjuk meg a 2-az-1-ben gépek funkcionalitását. Ahhoz, hogy egy tabletből teljes értékű mobil PC-vé avanzsáljon a Go, néhány apró kiegészítőre is szükségünk lesz.

A lecsatolható billentyűzet fekete változatban 99, más színekben 129 dollárba kerül. A digitális toll egy további százassal dobja meg a számlát, és ha igényt tartunk a cég bluetooth-os dedikált egerére, akkor még 35-tel nő az összeg. Ezekkel együtt pedig már annyira nem is mondható alacsonynak a máris bébi Surface Próként emlegetett Go ára.

A cég hivatalos közleménye szerint több hullámban indul be az előrendelés és az értékesítés is. A hazai megjelenésről egyelőre nincsenek pontos információk.

Konzumer tech

Többen, de még mindig keveset keresnek a netes kreatívok

A legfrissebb elérhető adatok szerint nagyott nőtt egy év alatt az az összeg, amennyit különböző tartalmak előállításával lehet keresni az interneten.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.