Csak az Egyesült Államokban tavaly közel 30 milliárd dollárt kellett költeni a cégeknek az ellenük úgynevezett patent trollok által indított szabadalmi perek miatt.
Egyre több pénzt kell áldozni a vállalatoknak olyan jogi ügyekre, amelyek nem egy riválissal szembeni vitáról szólnak, hanem pusztán egy szabadalmi troll akciójáról. Egy bostoni szerzőpáros számításai (PDF) szerint az Egyesült Államokban egyedül tavaly 29 milliárd dolláros költség keletkezett a patent trollok indítványai miatt. Utóbbiak olyan szabadalom-felvásárlók, akik a szóban forgó találmányokat nem hasznosítják, hanem kereskedelmi termékekkel rendelkező társaságokat perelnek be a haszon reményében.

Dől a hülyeség  Az USA-ban 2011-ben közel 225 ezer (!) kérelmet nyújtottak be, ami azzal is magyarázható, hogy az amerikai szabadalmi rendszeren tulajdonképpen bármi keresztülmehet, és az eljárásoknak különösebb anyagi vonzata sincs. Az illetékes hivatal kezd megfulladni a néha teljesen értelmetlen beadványok tengerében (például botot is adtak be találmányként), a legutóbbi hírek szerint már milliós hátralék halmozódott fel.

Magyarázó kép a nagy karriert befutott botos szabadalomból 

Ez az áldatlan állapot természetesen kedvez a trolloknak, akik így nem csupán felvásárolhatnak találmányokat, de maguk is minden különösebb kockázat nélkül próbálkozhatnak valamilyen kellően általános szabadalommal, amit később egy konkrét per formájában tudnak pénzzé váltani. A bostoni kutatás szerint tavaly amerikában 5800 esetben összesen 2150 vállalatot ért "trolltámadás". Érdekesség, hogy bár számos ismertté vált példát lehet említeni, alapetően nem a legnagyobb cégeket kóstolgatják ilyesmivel. Inkább a közepes kategóriát képviselő, 100 millió dolláros éves forgalmat nem meghaladó vállalkozások vannak kitéve szabadalmi zaklatásnak.

Trollok és óriások  Fontos megjegyezni, hogy bár az Apple-höz és Samsunghoz fogható óriáscégek között dúló, rendszeresen címlapokra kerülő jogviták egy részénél simán felfedezhetők a trollkodás ismérvei, ezek jellemzően nem ebbe a kategóriába tartoznak. Azaz a szabadalmakhoz köthető jogi költségek összességében lényegesen magasabbak, mint a fentebb említett 30 milliárdos összeg. Egy becslés szerint csak az USA-ban ez megközelíti a 100 milliárd dolláros szintet.

Nokiás és microsoftos trollokra panaszkodik a Google
Százmilliárdok folynak el a szabadalmi ügyekre
Most is az IBM volt a szabadalmak királya 

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.