Nem kell fokozottabb beszállítói nyomásra számítania a chipgyártóknak az amerikai igazságügyi minisztérium friss döntése után. A Department of Justice elgáncsolt egy másfél éve tervezett összeolvadást.

Másfél éve jelentette be az amerikai Applied Materials és a japán Tokyo Electron, hogy ezután közös vállalatban kívánnak működni. Erről a tervükről azonban most már végleg le kell tenniük, hiszen az amerikai igazságügyi minisztérium a verseny túlzott korlátozására hivatkozva keresztbe tett az elképzelésnek.

A fél világ az övék lett volna

Bár a vállalatok neve még az informatika iránt érdeklődők között sem feltétlenül csenghet ismerősen, két nagyon jelentős szereplőről van szól. Az Applied Materials és Tokyo Electron többek között a chipek előállításához szükséges gépeket, technológiát, gyártási hátteret szolgáltatja olyan nagyágyúknak, mint az Intel.

A tervezett cégösszeolvadás után egy nagyjából 30 milliárd dollár értékű vállalat jött volna létre, amely becslések szerint a piac 25 százalékát birtokolta volna, ám bizonyos szegmensekben ez akár az 50 százalékot is meghaladhatta volna. Ezek a számok miatt is dönthetett úgy a Department of Justice, hogy nem engedélyezi a fúziót.

Az indoklás szerint az amerikai minisztérium illetékesei nem látták elégségesnek azokat a garanciákat, amelyeket a felek ajánlottak fel a versenytársak lehetőségeink védelmében. A döntést követően mindkét cég közleményben tudatta, hogy letesznek az összeolvadásról és az elmúlt másfél évben a terv megvalósítása érdekében hozott intézkedéseket kölcsönösen "visszabontják".

Örülhet a másik oldal

Miközben a chipgyártáshoz szükséges technológiák beszállítóinak mozgásterét a versenykorlátozó helyzetre hivatkozva szűkítik, az ügyfelek esetében szintén nem beszélhetünk hatalmas sokszínűségről. A csúcstechnológiás processzorokat készítő vállalatok köre igen szűk, az említett Intelen kívül például a Samsungot és a tajvani TSMC-t érdemes felhozni.

Azzal, hogy ezek a vállalatok gyártják a chipek nagy részét, komoly erőfölényben érezhetik magukat a beszállítókkal folytatott tárgyalások során. Ezen a helyzeten szeretett volna az összeolvadással változtatni az Applied Materials és Tokyo Electron, ám a minisztériumi döntést követően az Intel főhadiszállásán bonthatják a pezsgőt. 

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.