Bemutatkozott a sajtónak a Balabit- és Banzai Cloud-alapítók új startupja.

Hivatalosan tavaly decemberben alapította meg új startupját négy, a magyar startupszcénában ismert szakember, de már túljutottak több befektetési körön, és folyik termékük bétatesztje. Az Axoflow, melyet Scheidler Balázs (Balabit), Guba Sándor (Ustream, Banzai Cloud), Neil Boyd (Balabit, One Identity) és Hernádi Ferenc (Ustream, Banzai Cloud), egy egyre fontosabb biztonsági réspiacra koncentrál.

Mint Scheidler Balázs ügyvezető elmondta, részben az általa vitt open source syslog-ng naplózóra alapozva ún. observability/telemetry pipeline-t építenek, amely ígérete szerint megoldást ad a naplózás egy fontos porblémájára. Arra tudniillik, hogy egyre fenntarthatatlanabbak a vállalatok adatgyűjtési, -tárolási és -elemzési rutinjai. A komplex és pazarló módon felépített infrastruktúrákban egyre nehezebb meghatározni, hogy hol, mikor és miért keletkezik egy adat, és azzal mit lehet kezdeni. A szigorú iparági szabályozások és compliance miatt vállalatok inkább mindent tárolnak, mintsem adatvesztés miatt kapjanak büntetést, így egy vállalatnál 5-50 terabájtnyi (nem üzleti) adat is keletkezhet. Évente közel harmadával nő a tárolandó és elemzendő adatmennyiség, aminek jelentős része értéktelen, és ez évente mintegy 25 százalékkal növeli a vállalatok erre fordított kiadásait, mondta Scheidler.

Az observability/telemetry pipeline viszont úgy kapcsolja össze a vállalati infrastruktúrában és a felhős rendszerekben keletkező logokat például SIEM (security information and event management) rendszerekkel, hogy közben meg is szűri az adatokat. Így ígérete szerint akár 90 százalékkal is csökkentheti az adatgyűjtés és -tárolás, és 50 százalékkal az adatelemzés költségeit.

Az Axoflow open source alapokra építi megoldását, és mind a syslog-ng-t, mind a Logging Operatort meg is kívánja tartani nyílt forráskódúnak.

Amerika, Amerika!

Az alapítók igyekeztek tanulni az előző startupjaik építésénél elkövetett hibáikból. Most eleve Észak-Amerikát célozták meg mint elsődleges piacot. A céget USA-ban bejegyzett részvénytársaságként hozták létre, a magyarországi Axoflow, ahol a fejlesztési munka folyik, annak a leányvállalataként működik. Ha elkészült a termék, a telepítés helyétől függetlenül szolgáltatásként kívánják értékesíteni, de a pontos árazási modellt még nem alakították ki.

A cél egyelőre az, hogy minél gyorsabban eljussanak a végeleges termékig. Mint az alapítók elmondták, jövő tavaszra tervezik a nemzetközi termékbejelentést, majd az év végéig a következő tőkebevonási kört.

Az első sikerek már megvannak: két potenciális amerikai ügyfélnél tudtak zárt bétatesztet indítani – ez részben a syslog-ng-s múltnak köszönhető. A Logging Operatort pedig beválasztottak a Cloud Native Computing Foundation (CNCF) sandbox projektjei közé, amely globális láthatóságot és közösségi támogatást biztosít az ígéretes projekteknek.

A befektetők is látták az Axoflow-ban rejlő lehetőséget. A cég tavaly 700 ezer dollár tőkével indult, amit az alapítók, valamint az alkalmazottak egy része adott össze. Idén májusban szállt be a cégbe összesen 400 ezer dollárral öt angyal befektető: két volt Balabit-alapító, Györkő Zoltán és Wagner Endre, akikhez Szakál László, Travis McPeak és Biás Csongor csatlakozott. Júliusban pedig megtörtén a magvető befektetés, 2,5 millió dollárt kapott a cég. A pénzt a Credo Ventures, az 500 Emerging Europe, a Notion és Jared Schreiber befektető adta össze.

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.