Eddig is özönlöttek az állítólagos kiszivárogtatások, a megbízhatónak tartott Apple-elemzők most újabb 25 funkciót tettek közzé.

Az információk forrása ezúttal a tajvani KGI Securities elemzője, Ming-Chi Kuo, aki eddig hajszálpontos jóslatairól volt híres az Apple megjelenés előtt álló termékeivel kapcsolatban, illetve a Bloomberg Apple-felelőse, Mark Gurman volt. A bennfenteskedő előrejelzések nem csak a nagy durranásnak ígérkező iPhone 8-ra, hanem az iPhone 7S-t és az iPhone 7S Plust is érintik, amelyek a hírek szerint a jelenlegi iPhone 7-es modell továbbfejlesztett változataként a 8-as csúcstelefonnal egyszerre jelenhetnek meg.

Ahogy eddig minden illusztráció, a mi képünk is csak az Apple mobiljának egy lehetséges megjelenését ábrázolja a sokat emlegetett, lekerekített szélű kijelzővel. A korábbi értesüléseket június közepén itt gyűjtöttük össze, az alábbiakban pedig jöhetnek az elemzők friss értesülései. A Forbes összefoglalója két csoportba sorolja a belengetett funkciókat: egyrészt a korábbi híresztelések megerősítéséről, másrészt új információkról is szó van. A lista mindennek értelmében a következő:

A korábbi találgatások megerősítése

 • Az Apple valóban három új készüléket mutat majd be: a 4,7 hüvelykes iPhone 7S-t, az 5,5 hüvelykes iPhone 7S Plust (mindkettő LCD kijelzővel) és az 5,8 hüvelykes, OLED képernyős iPhone 8-at.
 • Az iPhone 8-on már nem lesz fizikai Home gomb.
 • Az iPhone 8-as előlapi kamerája támogatja a 3D-s leolvasását és a fejlett arcfelismerő funkciókat
 • Az iPhone 7S egyetlen kamerával és 2 GB-os memóriával érkezik.
 • Az iPhone 7S Plus két hátsó kamerával és 3 GB memóriával jön.
 • Az iPhone 8 ugyancsak két hátsó (bár valószínűleg jobb) kamerával és 3 GB memóriával rendelkezik majd.

A friss információ az új iPhone-okról

 • A tömeggyártásból kikerülő okostelefonok között az iPhone 8-nak lesz a legnagyobb képernyője a telefon testéhez képest.
 • A Touch ID-t egyelőre hanyagolja az Apple, nem integrálja az iPhone 8-ba – ezt mindkét forrás biztosra veszi.
 • Az iPhone 7S-be és 7S Plusba viszont igen, ezek azonban nem rendelkeznek majd arcfelismerő funkcióval.
 • Nem lesz 12 GB-os iPhone, mindhárom eszköz 64 és 256 GB-os háttértárral lesz megvásárolható.
 • Mindegyik készüléken megmarad a lightning csatlakozás, ami azonban már USB-C rendszerrel is kiegészül
 • Mindhárom telefon ugyanazzal az 5 wattos, USB-A-s hálózati adapterrel jön, vagyis a gyorsabb töltés feláras extrának számít majd.
 • Bár a jack aljzat hiányzik majd az eszközökről, az iPhone 8-as fejlett sztereó hangzással rendelkezik.
 • A 8-as az első körben sokkal kisebb színválasztékkal lesz megvásárolható, mint a 7S és a 7S Plus, az Apple állítólag el akarja kerülni a bazári megjelenést.
 • Az iPhone 8 arcfelismerő funkciója a belépés mellett fizetési szolgáltatások autentikációjára és biztonsági appok indítására is alkalmas lesz.
 • Az arcfelsimerést egy külön erre a célra fejlesztett 3D szenzor teszi lehetővé, amelyhez az Apple már dolgozik a megfelelő szem (retina) szkennelő alkalmazáson is.
 • Az iPhone 8-ban valószínűleg ugyanaz a ProMotion kijelzőtechnológia köszön vissza, ami ismerős lehet a 10,5 és ad 12,9 hüvelykes iPad Pro tabletekből.
 • A ProMotiont és más, a mesterséges intelligenciával összefüggő alkalmazásokat az Apple Neural Engine kezeli.
 • Az iPhone 7S és az iPhone 7S Plus készülékháza is fém kerettel megerősített üveg lesz, megfelelve a WPC vezeték nélküli töltésről szóló Qi szabványának
 • A vezeték nélküli töltéshez ugyanakkor egy külön megvásárolható kiegészítő kell, vagyis nem jár alapból az új iPhone-okhoz
 • A telefonokhoz USB-A - lightning csatlakozású kábel jár, eszerint hamisnak bizonyulnak a korábbi, 10 wattos adapterről és USB-C csatlakozókról szóló hírek.
 • A DRAM átviteli sebesség mindhárom készülékben 10-15 százalékkal nő a jelenlegi iPhone 7-hez képest, ami főleg a kiterjesztett valóságra (AR) épülő alkalmazások szempontjából érdekes.
 • A három új telefont egyszerre mutatják be, állítólag így akarják maximalizálni a promóció hatását.
 • A telefonok viszont nem ugyanakkor kerülnek az üzletekbe: az iPhone 7S és az iPhone 7S Plus szeptember-október környékén, az iPhone 8 pedig valamikor október-novemberben lesz először megvásárolható. Az Apple első körben 80-85 millió készüléket tud majd szállítani.

Bár az iPhone 8-tól mindenki az eladási rekordok megdöntését várja, Kuo arra figyelmeztet, hogy az 50-50 százalékos LCD-OLED arány és az ellátási lánc szűk keresztmetszetei miatt az Apple csúcstelefonja 2018 közepéig nem éri utol magát, vagyis a gyártó egy darabig nem feltétlenül lesz képes maradéktalanul kielégíteni a vásárlói igényeket.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.