Informatikus mérnököket, szoftverfejlesztőket, mesterségesintelligencia-kutatókat keres a vállalat.
Hirdetés
 

Óriási toborzó akciót indít a Robert Bosch GmbH, derül ki abból az interjúból, melyet a német Computerwoche készített a vállalat informatikai üzletágának globális HR-vezetőjével, Sabine Lehmann-nal. A következő néhány évben 25 ezer informatikai mérnököt, szoftverfejlesztőt terveznek felvenni.

Mesterséges intelligencia és IoT

A bővülés mértékét jól mutatja, hogy teljes vállalatcsoport 410 ezer alkalmazottjából közel 70 ezren dolgoznak kutatás-fejlesztési területen. Budapesten működik a Bosch második legnagyobb európai fejlesztőközpontja, ahol több mint 2500 kutató és mérnök dolgozik. A vállalat tavaly jelentett be, hogy két fázisban 120 millió eurós beruházással bővítik a budapesti központot, ahol kb. 1800 új munkahely létesül. Az új részlegben elsősorban önvezető technológiákkal és elektromoblitással kapcsolatos fejlesztések folynak majd.

A globális bővítés egyik fő iránya az IoT és a mobilitási megoldások. A vállalat már tavaly is 170 IoT-projektet valósított meg, és 52 millió hálózatba kapcsolt terméket értékesített. 2020-ra pedig a tervek szerint már csak olyan elektronikai terméket gyártanának, amely kapcsolódik az internethez. A Bosch azonban távlatilag nem csak eszközökben gondolkodik, hanem hardverek, szoftverek és szolgáltatások kombinációjában. A másik kiemelt terület a mesterséges intelligencia. Jelenleg ezren foglalkoznak a vállalatnál MI-kutatásokkal, de a létszámot három év alatta 4000-re kívánják bővíteni.

Az IoT-s és MI-kutatók (pl. gépi látás) mellett keresnek felhős, kiberbiztonsági, robotikai (önvezető technológiák, Ipar 4.0 stb.) és okosváros-megoldások fejlesztésben jártas szakembereket is. De nem csak ezekre a viszonylag friss területekre keresnek szakembereket. A vállalatnak az irányváltás miatt megnőtt a szakemberigénye az olyan klasszikusnak számító pozíciókban is, mint például az SAP-tanácsadás.

Felértékelődtek a soft skillek

Lehmann ugyanakkor hangsúlyozta: míg korábban a jelölteknél elsősorban a technológiai tudásra koncentráltak, most jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek olyan soft skillekre, mint a kommunikációs és együttműködési képességek, a tanulási képesség, a változásra való hajlandóság vagy a vállalkozói gondolkodást. Egyre általánosabb ugyanis, hogy a vállalat különböző országokban lévő fejlesztő csapatainak kell együtt dolgozniuk, és nagyban rontja a hatékonyságot, ha például hiányzik kommunikációs és együttműködési képesség. Egyre több olyan szakértőre lesz szükség, akik magas szintű problémamegoldó készségekkel rendelkeznek, és hajlandók kilépni "szakmai komfortzónájukból", hogy új kihívásokat találjanak.

Ami a tapasztalatokat illeti, a Bosch keresi a merész ötleteket hozó fiatalokat és az egy-egy területen mély tapasztalatokkal rendelkező szeniorokat is. A bővítés során szeretnék növelni a női munkavállalók arányát – jelenleg az informatikai jellegű pozíciók negyedét töltik be nők.

A toborzási cél eléréséhez a Bosch már megkezdte a szorosabb együttműködést különböző egyetemekkel, de az új pozíciók egy részét belülről töltenék fel, amihez átképzési programokat is indítanak.

Közösség & HR

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.