51 grammos hordozható SSD-ket mutatott be a Samsung, melyek akár 2 terabájt kapacitást is nyújthatnak.

Bemutatkozott a világ egyik legkisebb, akár 2 terabyte kapacitást is kínáló, hordozható SSD-je. A Samsung bábáskodásában létrejött T5 drive belépő tagja 250 GB tárhelyet kínál, ezt követik az 500 GB-os és 1 TB-os kiadások.

Nagyfelbontású filmek, másodpercek alatt

A mindössze 74×57×10 mm-es méretekkel és 51 grammos tömeggel bíró készülék a dél-koreai gyártó V-NAND típusú, 64 rétegből álló 3D flashmemóriájából épül fel, a gyors adatátvitel biztosításáról pedig az USB 3.1 második generációs csatolófelület gondoskodik. Ez, a gyártó ígérete szerint, akár 540 MB/s adatátviteli sebességet is lehetővé tesz (USAP módban). Vagyis egy teljesen teleírt SSD minden tartalma alig egy óra alatt lemásolható.

Közel ötször gyorsabb a drive a Samsung állítása szerint, mint a vállalat saját, 500 GB kapacitással bíró külső meghajtója. Egy 3 GB-os méretű, full HD felbontású film akár 7 másodperc alatt átmásolható, feltéve, ha a célpont rendszerben is van egy kellően gyors háttértár. Egy 4,8 GB-os, 4K-s UHD film pedig nagyjából 12 másodperc alatt juthat át az egyik drive-ról a másikra.

A korábbi, T1 hordozható SSD család kapacitásának felső határa 1 TB volt, és 32 rétegű V-NAND technológiával készült. Maximális adatátviteli tempója is lassabb volt utódjánál, legfeljebb 450 MB/s tempóval tudta másolni az adatokat.

Adatvédelem, kábelek és árak

A Samsung új eszköze természetesen nincsen híján a hardveres titkosításnak sem: ebből az AES 256 bites változatát használja. Ezt egészíti ki az igény szerint használható jelszóvédett hozzáférés; az adatok középtávú biztonságát pedig a három éves garancia szavatolja. A hibamentes működés idejének kiterjesztését segíti, hogy a meghajtó nagy mértékben ellenáll a külső behatásoknak (különösen egy mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemezhez képest). A gyártó ígérete szerint akár 2 méter magasból való leejtést is ki kell bírniuk az eszközöknek.

Windows és Mac meghajtókkal rendelkezik a csomag, illetve része egy mobilalkalmazás is, melyet Google Play-ről lehet beszerezni Android telefonokhoz és tabletekhez. A kiegészítők listája nem túl bő, de pont elég: egy USB Type-C – C és egy Type-C – A kábelt tartalmaz a csatlakozási kompatibilitás végett.

És akkor jöjjön a feketeleves: a drive-ok természetesen nem olcsók. A 250 GB-os modell ára 130 dollár, az 1 TB-osé már 411, a 2 TB kapacitást nyújtó példányokat pedig 800 dollárért vesztegetik.

Piaci verseny

Vélhetően nem sokáig marad konkurencia nélkül a Samsung csúcsmodellje A Western Digital My Passport SSD-i jelenleg maximum 1 TB-nyi tárhelyet nyújtanak 90x45x11 mm-es fizikai méretekben. A szintén USB 3.1-es csatolófelülettel bíró versenytárs is kibír 2 méteres esést és ehhez is 3 év garanciát biztosít a gyártó. Az 1 TB-os modell valamivel olcsóbb, mint a frissen bejelentett, ezzel analóg kapacitást kínáló Samsung SSD-é: 400 dollárért lehet hozzájutni az Amazonon.

Konzumer tech

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.