Tárgyalásokat folytat a mérnöki szoftvereket gyártó Bentley Systems felvásárlásáról.

Szoftvergyártó cég felvásárlásáról tárgyal a Schneider Electric. Több mint 18 milliárd dollár körüli összegért venné meg a mérnöki szoftvereket fejlesztő Bentley Systemset (a cégnek semmi köze a híres brit autómárkához). A Bloomberg pénteki értesülését azóta mindkét vállalat megerősítette, de a részletekről nem nyilatkoztak. Ha sikerül megállapodni, ez lehet a francia vállalat történetének egyik legnagyobb felvásárlása.

A Bentley, melynek központja a pennsylvaniai Extonban található, nagy mérnöki és építési projekteket (pl. hidak, repülőterek, közművek, bányák) támogató eszközöket fejleszt, így jól beleillik a Schneider Electric stratégiájába. Utóbbi vállalat ugyanis az elektromos berendezések gyártásától mára eljutott a komplex megoldások szállításáig: épületekhez, adatközpontokhoz és gyártóüzemekhez egyaránt szállít energiarendszereket, egyéb berendezéseket és szoftvereket. Kiemelt piaci szerepét mutatja, hogy a vállalat értéke az elmúlt öt év alatt háromszorosára nőtt. Jelenleg mintegy 120 milliárd euróra becsülik.

A Bentley Systems más nagyságrend. Elemzői becslések szerint a szoftvergyártó mintegy 18,5 milliárd dollárért lehet a Schneider Electricé. A franciák az utóbbi néhány évben erősen nyitottak a szoftveripar irányába. Például két lépésben vásárolták meg a szintén ipari szoftvereket fejlesztő brit Aveva Groupot. 2018-ban 1,7 milliárd fontot fizettek a cég 60 százalékáért, majd tavaly további 3,9 milliárdot a maradék 40 százalékért.

A Schneider piaci helyzete egyébként jó. Tavaly 36 milliárd euró volt az éves bevétele. Különösen Kínában épített ki erős pozíciókat, ahol nagy a kereslet az épületek és adatközpontok energiahatékonyságát javító automatizálási és szoftveres megoldásaira. Az a globális tendencia is kedvez a francia cégnek, hogy a vállalatok és kormányok jelentős erőfeszítéseket tesznek az energiafogyasztás csökkentéséért.

Vegyes a fogadtatás

A Bentley egy ideje már keresett vevőt. Ilyen volt például korábban a bizonyos piacokon a Schneiderrel is versenyző Siemens, amely állítólag még 2020-ban tárgyalt a cég felvásárlásáról. A két szervezet kapcsolata egyébként régóta szoros: 2016-ban kötöttek stratégiai szövetséget, és az elmúlt években közös innovációs programokba is kezdtek.

A Financial Times által megkérdezett elemzőket némileg meglepte a felvásárlási ajánlat. A tavaly kinevezett vezérigazgató, Jean-Pascal Tricoire ugyanis olyan stratégiát hirdetett, ami nem a revolúcióra, hanem az evolúcióra épül. Ebből a piac azt gyanította, hogy a vállalat a felvásárlással terjeszkedés helyett az organikus növekedésre épít.

A hírre egyébként a Schneider árfolyama gyengült, a Bentley Systemsé viszont látványosan erősödött.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.