A keresőóriás 2007-ben élesítette a Street View funkciót, amelynek köszönhetően mára már nemigen akad olyan része a bolygónak, ahol ne nézhetnénk körbe virtuálisan. A Google az évforduló alkalmából több fejlesztésről is lerántotta a leplet.

Már majdnem nagykorú, egészen 15 éves lett a Google Street View szolgáltatása. A digitális térképeket új szintre emelő funkció lehetővé tette a felhasználók számára, hogy egyre több és több helyen ne csak "felülről", hanem földközelből is megszemlélhessék az adott területet. Az elmúlt évek során a szolgáltatás nem csupán a lefedett országok szempontjából bővült rohamléptekkel, de egyre több különleges felvétellel, helyszínnel gazdagodott a repertoárja. Ma már nem csupán épületeket járhatunk így be, de a víz alatt, sőt az űrben is körbenézhetünk.

Az évforduló alkalmából a cég több fejlesztést is bejelentett. Ezek egyike egy már meglévő lehetőség mobilos debütálása. Desktopon ugyanis már jó pár éve elérhető az "időutazás", azaz egy helyszín legfrissebb felvételét összehasonlíthatjuk a cég által korábban felvett képekkel. A nosztalgiázásra tökéletes, de akár komolyabb, például kutatási célra is alkalmas lehetőséggel mától az okostelefonos alkalmazások használói is élhetnek.

A Google közlése szerint mindezidáig 220 milliárd felvételt gyűjtött be a Street View-hoz, amihez összesen több mint 100 országot jártak már be autói és munkatársai.

Mikrobi, a fotós

A másik fejlesztés a felhasználókat közvetlenül kevésbé érinti, mivel az nem más, mint a 360 fokos képek elkészítésére alkalmas kamerarendszer továbbfejlesztett változata. A cuki megjelenésű új egység kevesebb mint 7 kilós, így akár kézben is hordozható, de alapvetően a cég autóinak tetejére szerelve láthatjuk majd.

 

A Google vicces kinézetű fotósa várhatóan jövőre veszi fel a munkát

 

A Street View-ban látható nagy felbontású panorámafotókat leginkább egy autó tetejére rögzített kamerával gyűjti be a cég, amelyek feldolgozásához eddig a kocsi hátsó ülését megtöltő egyéb eszközparkot kellett telepíteni. A termetesebb hengerre hajazó új megoldással azonban mindez a múltté, hiszen az egymagában képes minden munkafolyamatot ellátni. 

Az összesen hét kamerával rendelkező rendszer 140 megapixeles panorámaképet tud készíteni, de lehetőség van a felvételek részletességét tovább fokozni Lidar szenzor bevetésével. Utóbbi például könnyedén megörökítheti az utakon éktelenkedő kátyúkat is.

A mindössze egy mobiltelefonnal irányítható új "munkatárs" egyelőre tesztelés alatt van, és várhatóan jövőre kezdi meg az éles terepmunkát.

Közösség & HR

Csak úgy érdemes hamisítani a Wikipédiát, ahogy ez a kínai szerkesztő csinálta

Csupán egy véletlennek köszönhető, hogy lebukott. Pedig komplett 13-15. századi Oroszország-históriát kanyarított a közösségi enciklopédiára.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.