A Commsignia okosváros-rendszerekehez is kapcsolódó járműkommunikációs technológiákat fejleszt. A pénzből másfélszeresére bővíti fejlesztési kapacitását.

Jelentős első körös befektetésen van túl a magyar alapítású Commsignia. A 11 millió dolláros befektetést hat kockázati társaság adta össze. A Karma Ventures és a Samsung Catalyst Fund vezetésével összehozott körbe a Partech, az Inventure, a Credo Ventures, valamint egy a cégbe már korábban is befektető magyar társaság, a Day One Capital szállt be.

Mint a cég közleménye írja, a mintegy 3,2 milliárd forintnak megfelelő összeg ún. smart moneyt is tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a cég nem csak a pénzt, hanem kapcsolatrendszert és üzleti, fejlesztési tanácsokat is kap a befektetőktől. A pénzt elsősorban a fejlesztési kapacitás bővítésére fordítják. Több mint száz új munkahelyet hoznak létre, zömében Budapesten. Emellett a tervek szerint bővítik amerikai és ázsiai jelenlétüket is.

Eddig főleg magyar és európai tőkéből épültek

A cég eddig két vetőmag befektetésen van túl. Először, 2014-ben Oszkó Péter társasága, OXO Labs, a PGB FMC és az európai szinten mozgó, de szintén magyarok vezette Traction Tribe látott fantáziát a járműkommunikációs, ún. V2X (Vehicle-to-Everything) technológiákkal foglalkozó cégben, majd 2016-ban – még szintén seed befektetéssel – a PortFolion, a Day One Capital és a Közép-Kelet-Európára fókuszáló prágai központú Credo Ventures szállt be tőkével.

A Commsigniát 2012-ben alapította három magyar autóipari szakértő, Kovács József, aki jelenleg a cég vezetője, Virág László, aki a cég technológiai vezetője, valamint Takács András, aki a termékfejlesztést irányítja. Mindhárman diplomát szereztek a BME-n (mérnökinformatikus), és a győri Széchenyi István Egyetemen (járműipari) is. Abban is közös az életútjuk, hogy a cégalapítás időszakában az MTA SZKATI-ban dolgoztak kutatóként.

Olyan kommunikációs megoldásokat fejlesztenek, amelyek az autók egymás közötti és a környező infrastruktúrával történő kommunikációját teszik lehetővé. Így a járművek nem csak a szenzorok információira, hanem a teljes városi közlekedési ökoszisztémára támaszkodva tudnak sokkal hatékonyabban és biztonságosabban közlekedni.

Bár Budapesten alapították, ma már a Commsignia amerikai vállalat, a budapesti leányvállalat pedig ennek a cégnek a száz százalékos tulajdonában áll. A modell hasonló, mint korábban a LogMeIn, a Ustream vagy a Prezi esetében: bár a céget Amerikába vitték, a fejlesztés továbbra is Budapesten folyik, de a döntések is itt születnek.

Minden fontos helyen jelen vannak

A Commsignia mára a járműkommunikációs (V2X) piac globálisan is fontos szereplőjévé vált. Jelenleg 50 fővel dolgoznak saját hardver- és technológia-független kommunikációs platformjukon. A járműipar mellett okosváros projektekhez is fejlesztenek megoldásokat. Partnereik között van számos autógyártó, illetve részt vettek több amerikai és európai okosváros projektben is.

A jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet végző cég a V2X megoldások szabványosítási folyamatainak aktív résztvevője.

Piaci hírek

A társkeresés és a ruhavásárlás is forradalom előtt áll

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.