A Snapdragon Metaverse Fund ugródeszka lenne az XR-fejlesztőknek, a metaverzum alaptechnológiáit és tartalmi ökoszisztémáit építő vállalatoknak.

A Qualcomm egy 100 millió dolláros alap létrehozásával folytatja nyomulását a metaverzum felépítésében, amelyen keresztül az extended reality (XR) felhasználói élmény, a kapcsolódó kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) és mesterséges intelligenciák fejlesztőinek támogatására használna fel. Az extended reality magyarul ugyancsak kiterjesztett valóságnak lenne fordítható, de egyrészt a kifejezés már foglalt, másrészt az XR nem egy jól meghatározható technológiai területet határoz meg, hanem általában a felhasználók érzékeire valóságosan ható (immerzív) technológiákat és az ezekre épülő tartalmi rendszereket hivatott lefedni.

A néhol bővített valóságként is hivatkozott XR vezetp vállalkozásai ennek megfelelően csatlakozhatnak a Qualcomm Ventures és a Qualcomm Technologies támogatási programjához, amelyik kockázati tőkebefektetésekkel lódítaná meg az XR-élmény megteremtését a játékiparban, az egészségügyi és wellness alkalmazásokban, a médiában, a szórakoztatóiparban, oktatásban vagy akár az üzleti felhasználásban. A Snapdragon Metaverse Fund hivatalosan júniusban nyitja meg a jelentkezést az érintett vállalkozások előtt.

Pénz, paripa, promóció

A közvetlen finanszírozás mellett a kiválasztott cégek korai hozzáférést kaphatnak a Qualcomm XR platformtechnológiájához, hardvereihez, a befektetői hálózatához, illetve a társmarketing- és promóciós lehetőségekhez is. A társaság mindennek kapcsán azt is bejelentette, hogy a Snapdragon Spaces Project részeként együttműködik a Square Enixszel az új játékélményeket ígérő AR- és XR-szemüvegek fejlesztésében, ennek során pedig a Square Enix a Snapdragon Spaces XR fejlesztői platformon dolgozik majd.

A Qualcomm vezérigazgatója, Cristiano Amon már tavaly is azon a véleményen volt, hogy a Snapdragonból belépőjegy lesz az alakuló metaverzumba: szerinte ebbe az irányba mutat, hogy ez hajtja az ilyen stílusú eszközök többségét, például a Facebook Oculus Questet. Amon szintén azt a nézetet képviseli, hogy tágabb értelemben vett XR kategória, beleértve az AR-t és a virtuális valóságot (virtual reality, VR) nagyobb potenciállal rendelkezik, mint az okostelefonok és a mobilitás, a Snapdragon Metaverse Fund pedig ennek mentén tágítaná ki a térbeli számítástechnika (spatial computing) új generációjának lehetőségeit.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.