Ez van, ha a világ egyik legnépesebb országának legnagyobb mobilszolgáltatójába vásárolja be magát az ember.

Nagyságrendjét tekintve története második legnagyobb bevásárlását hajtotta végre a közösségi óriás márciusban. A már korábban is pletykált tranzakció részleteit most osztotta meg a nyilvánossággal a Facebook.

Kis darab, sok pénzért

Az 5,7 milliárd dollárt érő ügylettel az amerikai óriásvállalat 9,99 százalékos tulajdonrészt szerzett az indiai Jióban. Utóbbi alig néhány év alatt tudott meghatározó szereplőjévé válni a mobilszolgáltatói piacnak a hatalmas népességgel, és így üzleti potenciállal bíró távol-keleti országban.

A Jio a nagyjából 90 milliárd dollárra értékelt Reliance Industries vállalatcsoport részeként működik. A Reliance öt évvel ezelőtt vásárolt meg egy kisebb szolgáltatót Indiában, majd a 4G frekvenciákról döntő árverésen alaposan a zsebébe nyúlt. Egy évvel később, azaz 2016-ban indult a Jio, amelyet következő generációs szolgáltatóként pozícionáltak. A lépés bejönni látszik, mivel ma már 370 millió előfizetője van a telkónak, amely így rövid időn belül túlnőtte a piacon régebb óta jelen lévő Vodafone-t és Airtelt is. A szolgáltatónak saját márkás készüléke és wifi-eszköze is van. 

A Facebook PR-nyelven írt közleményében azt fejtegeti, hogy a befektetés célja "új módszerek megteremtése az emberek és a vállalkozások számára a növekvő digitális gazdaságban történő hatékonyabb működés érdekében". Az ennél valamivel konkrétabb tervek között említhető a JioMarttal belengetett szorosabb együttműködés. A JioMart a Jio kisvállalalatokat célzó programja, amibe most bekerülhet a szintén a Facebookhoz tartozó WhatsApp is azzal, hogy a platformon keresztül biztosítanának kapcsolatteremtési és vásárlási lehetőséget.

A WhatsApp egyébként is kulcsfontosságú eleme a Facebook stratégiájának Indiában, hiszen a 2014-ben 19 milliárd dollárért felvásárolt közösségi platform elképesztően népszerű az országban. A felhasználói szám már meghaladja a 400 milliót is, így bőven van mire alapoznia terjeszkedési ötleteit a Facebooknak.

Történelmi ügylet

A Jio részéről kiadott közlemény [PDF] az üzlet történelmi léptékét hangsúlyozza. Eszerint az 5,7 milliárd dolláros bevásárlás globális rekord a kisebbségi részesedések vételénél, Indiában pedig ez a legnagyobb nagyságrendű külföldi befektetés az ország technológiai piacán.

A Jio terveivel kapcsolatban hosszan sorolja a potenciális célközönséget. A 60 millió mikro-, kis és közepes vállalat, a 120 millió gazdálkodó illetve a 30 millió kiskereskedő mellett megemlítik az "informális szektorban" tevékenykedő milliónyi kisebb-nagyobb vállalkozást is. Utóbbiak alatt azokat az üzleteket értik, amelyek nemhogy a bankszektor számára, de nem ritkán az adóhatóság számára is láthatatlanul működnek. Ha őket sikerülne mobil fizetési megoldásokkal a digitális útra terelni, az minden szereplőnek üdvös lenne.

Közösség & HR

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.