Az úgynevezett ko-botok lesznek a legnépszerűbbek az ipari automatizálásban, így lesz ember és robot két jó barát.

Néhány éven belül a a kompakt, felhasználóbarát, együttműködő (kollaboratív vagy ko-robot) robotok fogják uralni az automatizálási piacot. A közelmúltban kiadott World Robotics Report 2016 szerint az ipari robotok értékesítése világszerte évente átlagosan legalább 13 százalékkal növekszik majd 2017 és 2019 között.

A kutatók 2019-re várják azt az áttörést, hogy az emberek és a robotok biztonságosan dolgozhassanak egymás mellett bármiféle elkerítés nélkül. Az IFR (International Federation of Robotics) jelentése egyébként az Unió számára igencsak kedvező eredményt hozott ki: a robotika felhasználása terén az EU az egyik vezető piacnak számít, állítják, bár Kínában több robotot értékesítenek.
 

IFR World Robotics Report 2016 – régiók trendje
Create line charts

Hosszabb távon egyébként Kína lesz a legnagyobb vetélytárs. Ott a leggyorsabb a növekedés, és 2019-re már a globálisan értékesített robotok 40 százalékát Kínában állítják munkába.

Számokra fordítva

2019-re mintegy 2,6 millió telepített robot lesz világszerte. Ez komoly növekedési ütemet feltételez, hiszen 2015-ben ennél kb. 1 millióval kevesebb robot dolgozott. A robotika hajtóereje az autóipar, az elektronikai ipar és a gépgyártás – ebben a szegmensben telepítik a robotok mintegy 70 százalékát. 2015-ben az elektronikai iparban 18 százalékkal, az autóiparban 10 százalékkal, míg a fémiparban 16 százalékkal nőtt a rendszerbe állított robotok száma.

A területi megoszlást vizsgálva érdekes Közép-Kelet-Európa jó szereplése. Ebben a régióban tavaly 25 százalékos bővülést mértek a robotértékesítésben, idén pedig 29 százalékos növekedést várnak a kutatók. 2017 és 2019 között éves átlagban legalább 14 százalék lesz a bővülés üteme. A régióban egyébként Csehország és Lengyelország a legrobotizáltabb.

Európa még jól áll, de Kína nagyon nyomul

Az Európia Unió jól áll az ipar a robotokra épülő automatizációban. Abból a 22 országból, ahol átlagon felüli a robotizáltság, 14 tagja az Uniónak. A legszembeötlőbb az autóipar automatizáltságnak foka, de az egész gyártóiparban megfigyelhető a tendencia, hogy egyre több munkahelyen robotokat állítanak munkába.

Az öreg kontinens vezető szerepét igencsak veszélyezteti Kína, ahol már tavaly is több robotot értékesítettek, mint Európában. A világ második legnagyobb gazdasága minden fronton igyekszik átállítani magát a legmodernebb technológiákra. Mint arról a Bitport is hírt adott, a kínai Midea ajánlatott tett a legnagyobb német robotgyártó, a KUKA többségi tulajdonrészére. A felvásárlás is része lehet annak a tervnek, hogy Kínában 2020-ig 10 ezer munkavállalóra 150 robot jusson. Ehhez 600-650 ezer ipari robotot kell telepíteni az évtized végéig. Ez ambiciózus terv, hiszen tavaly globálisan alig több mint 250 ezer robotot telepítettek. Ugyanakkor a KUKA értékseítése körüli viták jól mutatják: mind Kínában, mind Európában stratégiai kérdésként kezelik a robotikát.
 

IFR World Robotics Report 2016
Create column charts

Ennek ellenére soka kész tényként kezelik, hogy a robotika legnagyobb piaca egyre inkább Kína lesz. Már tavaly is közel 69 ezer robotot értékesítettek Kínában (20 százalékos növekedés 2014-hez képest), míg a teljes európai piacon alig haladta meg az értékesítési darabszám az 50 ezret. Azt jósolják egyébként, hogy 2020-ban már a teljes értékesítés 40 százaléka Kínában történik majd.

A Távol-Kelet fejlett országaiban egyébként nagy potenciált látnak a kutatók. Dél-Korea és Japán is ott van a legnagyobb piacok élbolyában, és kiemelkedő a robotsűrűség Szingapúrban is.

Mi lesz a munkahelyekkel?

A kutatás igyekszik megnyugtatni a munkaerőpiac helyzetéért aggódókat. Egyelőre ugyanis nem látszik, hogy az automatizálás csökkentette volna az élő munkaerő iránti igényt. Az utóiparban például – ahol a legnagyobb számban telepítettek robotokat – globálisan 230 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2010 és 2015 között.

A német autóiparban is hasomló tendencia figyelhető meg ugyanebben az időszakban: éves átlagban  2,5 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma.

Ami a robotika jövőjét illeti, a fejlődésnek három kulcseleme lesz: az ember-robot együttműködés (ko-robot), az egyszerűsített alkalmazások és a könnyű robotok. Ennek egyik vezető fejlesztője, a dán Universal Robots a közelmúltban mutatta be az erre a koncepcióra épülő rendszerét. A Universal Robot+ rendszer egyszerűsíti a telepítést és a szerszámozást, valamint platformot is biztosít a rugalmas a robotok programozásához.

Cloud & big data

A testkamerák felvételei alapján készítene rendőrségi jelentéseket az MI

Pontosabban a Draft One nevű MI-alkalmazás fejlesztője, aki szerint jó ötlet rábízni az ilyesmit a totál megbízhatatlan mesterséges intelligenciára.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.