EU-s támogatásból 600 millió forintos tőkével indult a miskolci B2B fókuszú inkubátorháza, a BnL Start Partners.

Kiterjeszti befektetési tevékenységét az egykori IND Group tulajdonosaiból, vezetőiből álló csapat, és BnL Growth Partners nevű cégük után – magukat ún. "smart-money" formációnak nevezik – létrehoztak egy olyan inkubátorházat is. A BnL Start Partners kifejezetten B2B megoldásokat fejlesztő agilis fiatalok, garázscégek, induló vállalkozások felkarolását tűzte zászlajára. Cégenként maximum 200 ezer euró finanszírozást biztosítanak az inkubátorházba bekerülő vállalkozásoknak.

GINOP pályázati pénzből építkeznek

Az alapítók többsége – Vinnai Balázs, Nyíri József, Bálint Viktor és Tajthy Krisztina – az IND Groupban dolgoztak együtt. Hozzájuk csatlakozott alapítóként Szőke Márton sorozatvállalkozó, befektető, akit legtöbben talán az IndexTools kapcsán ismernek. (A nemzetközileg is sikeres webanalitikai megoldást fejlesztő céget a Yahoo! vásárolta fel 2008-ban.)

Míg a BnL Growth Partners egy magántőke-társaság és tanácsadócég keveréke, amely a hazai pénzügyi szektorban már bizonyított cégek nemzetközi piaci növekedését hívatott segíteni, az inkubátorház egy szinttel lejjebb lép, és nem is magántőkéből építkezik.

A Miskolcon co-working irodát is építő BnL Start Partners tavaly év végén nyert 600 millió forintot az inkubátorház elindítására "BnL Start – Build 'n Large startup innovációs ökoszisztéma kiépítése az Észak-Magyarország régióban" című pályázatával a GINOP-2.1.5-15 jelű kiírásában. Ebben a programban innovációs ökoszisztéma építésére (startup és spinoff) lehetett pályázni. A pénz 80 százaléka megy közvetlenül a csapatok támogatására.

Olyan ötleteket szeretnének inkubálni, amelyek vállalati igényeket szolgálnak ki elsődlegesen diszruptív technológia segítségével. Bár a BnL Start tevékenysége elsősorban szintén a pénzügyi szektorra (fintech) fókuszál, teret ad a dolgok internetével (IoT), a gépi tanulással (machine learning), az adatelemzéssel, a felhővel, a mesterséges intelligenciával, a kiberbiztonsággal, a robotikával, a 3D nyomtatással vagy a 4. ipari forradalommal kapcsolatos ötleteknek, fejlesztéseknek is – áll a cég közleményében.

Megpályáztatják a támogatást

A támogatandó csapatokat pályázati úton választják ki. Olyan ötleteket keresnek, melyek egyedülállóak, formabontóak és a nemzetközi piacon is életképesek lehetnek. Az inkubációs programba kerülő csapatok maximum 200 ezer eurós kezdő tőkét kaphatnak, valamint 6-12 hónapon át inkubációs támogatást (mentorálás, közreműködés üzleti terv, marketing- és sales stratégia felállításában, rendszeres workshopok, céges infrastruktúra). A csapatokat az inkubációs időszak végére életképes üzleti modellig vagy piacképes prototípus fázisáig szeretnék eljuttatni.

A BnL Start együttműködik a Miskolci Egyetemmel és az Eszterházy Károly Egyetemmel, hogy az ott tanuló tehetségek is lehetőséget kapjanak az elindulásra, de a program nyitott hazai és külföldi startup-aspiránsoknak, már meglévő innovatív vállalkozásoknak, spinoff cégeknek is.

A BnL Start március 1-jén nyitotta meg Seed Funding nevű, az említett GINOP program keretében futó támogatási-befektetési programját, ahová folyamatosan lehet pályázni. A pályázatokról kéthavonta döntenek. A Seed Funding Programot egy opcionális (de erősen ajánlott) előkészítő fázis előzi meg: az úgynevezett Preparatory Mentoring Program, amelyben a jelentkezők segítséget kapnak az ötlet kidolgozásához és a pályázati anyagok összeállításához.

A sikeres inkubációt követően a további lépéseket – tőkebevonást, nemzetközi piacra lépést stb. – a BnL Growth Patrners segíti.

Piaci hírek

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.