Miközben a teljes okostelefonos piac csak szolid mértékű növekedést tudott felmutatni, a gyártók és a részpiacok közötti erőegyensúly nagy dinamikával változik.
Hirdetés
 

A Gartner kihozta legfrissebb adatait az okostelefonok szegmenséről. A gyártók globális ranglistáját a harmadik negyedévben is a Samsung vezeti. A dél-koreaiak előnye még nőtt is, miután a rivális Apple-nél a többi topszállítóhoz képest szerényebb periódust zártak.

A nagyok örülhettek

A júliustól szeptember végéig tartó negyedév során valamivel több mint 383 millió készülék talált gazdára. Ez a mennyiség csak szerény mértékben, 3 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet, ám a növekedésből nem mindenki részesült egyenlő mértékben. A szegmenst egyértelműen az amúgy is élen lévő gyártók teljesítménye húzta felfelé. A top5-ben lévő szállítók közül négy kétszámjegyű növekedést ért el, de még az Apple 5,6 százalékos növekedése is bőven jobb az átlagnál.

Az élen megerősítette vezető szerepét a Samsung: 85,6 millió eladott termékével a teljes piac bő 22 százalékát adja. Kiemelkedően teljesített a még szintén dobogós Huawei és a negyedik helyezett Oppo is, de a negyedév sztárja a Xiaomi lett. Az ugyancsak kínai gyártó tavalyi 15 millió darabos forgalmát közel 27 millióra tudta növelni.

 

Okostelefon-eladások gyártók és régiók szerint (2017/Q3) - Gartner
Infogram

Miközben a nagyok szárnyaltak, a piac régiók szintjén meglehetősen hektikusan teljesített. Annak, hogy csak viszonylag szerény lett a globális növekedés, elsősorban Kína az oka. A távol-keleti ország a világ legnagyobb helyi piacánák számít, és mint ilyen, az ottani helyzet alapvetően befolyásolja a világszintű teljesítményt. Kínában 11 százalékkal kevesebb készüléket értékesítettek, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor ez nem feltétlenül rossz hír mindenkinek, hiszen az ottani fogyasztók figyelme kezd az olcsóbb készülékekről a minőségibb termékek felé irányulni. Ennek köszönhető, hogy például az Apple a harmadik negyedévben tudott erősíteni Kínában.

Régiós szinten az időszakot egyértelműen az ázsiai és csendes-óceániai térség feltörekvő nemzetei (különös tekintettel Indiára), illetve Észak-Amerika nyerte. Előbbieknél 15, utóbbinál több mint 11 százalékkal tudott nőni az értékesített mennyiség éves összevetésben.

A hajrá más lehet

Az éppen zajló ünnepi szezon számai azonban újra csavarhatnak egyet a történeten. Az Apple esetében például nagy felfutás várható, hiszen új generációs készülékeit szeptember végén kezdte piacra dobni, tehát sokan kivárhattak a vásárlással. Ugyanúgy sok elhalasztott vételt okozhatott az is, hogy a fogyasztók készülnek az ünnepeket hagyományosan megelőző nagy év végi akciókra.

Mindezek alapján a Gartner szakértői erős utolsó negyedévre számítanak, aminek köszönhetően éves szinten az eladott okostelefonok száma elérheti az 1,57 milliárdos mennyiséget.

Konzumer tech

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.