Egy friss bírósági ítélet szerint az amerikai kormányszervek mégis turkálhatnak a Google külföldi szerverein, a cég fellebbez.

A Microsoft tavaly nyáron nyerte meg az amerikai igazságügy-minisztérium ellen folytatott perét, amikor a bíróság megállapította, hogy az USA kormányzati szervei nem kényszeríthetik ki a hozzáférést a hazai cégek külföldön működő szervereihez. A hatóságok egy kábítószerügyben folytatott nyomozás során lettek volna kíváncsi a Microsoft egyik európai, egészen pontosan dublini adatközpontjában tárolt adatokra, amelyeket a szolgáltató nem adott ki nekik.

Bár az ítélet nem volt jogerős, és az ügy a legfelsőbb bíróságon folytatódik, a döntésnek mindenképpen pozitív kicsengése volt az amerikai székhelyű felhőszolgáltató multikra nézve. A precedensnek tekintett ítéletet az iparág egésze üdvözölte, tekintettel például az európai szabályozásra, illetve a Safe Harbor keretegyezmény elkaszálására, amelynek alapján az Egyesült Államokban működő cégek nem feltétlenül tudják odaát is garantálni az uniós állampolgárok jogait.

Fussunk neki még egyszer

Philadelphiában most a precedenssel homlokegyenest ellentétes ítélet született, ezúttal a Google levelező szolgáltatására vonatkozóan. A pénteki határozat értelmében a vállalatnak az FBI rendelkezésére kell bocsátania bizonyos emaileket egy csalásokkal kapcsolatos vizsgálatban, ami az ítélet értelmében nem minősül lefoglalásnak, vagyis nincs érdemleges összeütközésben a felhasználói fiók birtokosának alapértelmezett tulajdonosi jogaival.

A bíró indoklása szerint a Google külföldi adatközpontjaiban elektronikusan tárolt adatok átadása lehetőséget adhat ugyan a személyiségi jogok megsértésére, a tényleges jogsértések azonban a közzététel idején az Egyesült Államokban zajlanak - vagyis a nyomozás érdekei felülírják az érintett Gmail-felhasználót érő vélelmezett sérelmeket. Ez nyilvánvalóan 180 fokos ellentéte annak az ítéletnek, amelyet a másik bíró bő fél évvel ezelőtt a Microsoft perében hozott.

Őskori törvényre hivatkoznak

A Google azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog, miután a bíróság eltért a precedenstől, és a továbbiakban sem tesz eleget a hasonló hatósági felszólításoknak. A társaság egyébként a per során technológiai szempontokra is hivatkozott, jelesül arra, hogy a hálózati teljesítmény optimalizálása érdekében az emeileket darabokra bontja, így ő maga sem határozhatná meg egyértelműen, hogy egy adott levelet pontosan hol is tárol fizikailag.

A keresőóriás egyébként évente 25 ezer adatszolgáltatási felszólítást kap az amerikai hatóságoktól a különböző bűnügyek kapcsán. A kormányügynökségek most is, akárcsak a Microsoft esetében, arra az 1986-os törvényre (Electronic Communications Privacy Act) hivatkozva tekintettek volna bele a felhasználók levelezésébe, amelyet a szakemberek már hosszú ideje elavultnak tartanak - ez nem is meglepő, hiszen a harminc évvel ezelőtti szabályozás nyilvánvalóan még nem készülhetett fel az internetes társadalom új adatvédelmi kihívásaira.

Biztonság

Kanadai költözéssel hergeli Trumpot az Amazon

Alighogy az Apple bejelentett 20 ezer új amerikai munkahelyet, az Amazon meglebegtette, hogy 50 ezer állást vihet Kanadába.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.