A koreaiak az idei CES kiállításra is robotokat hoztak, és megint kiderült, hogy a konzumer MI technológiák ma még nem feltétlenül piacérettek.

Az LG már a tavalyi CES-en is robotokkal villantott: a reptéri felhasználásra szánt eszközök a társaság közleménye szerint azóta élesben is bemutatkoztak az incshoni nemzetközi repülőtéren, más modelleket pedig Dél-Korea egyik legnagyobb pénzintézeténél tesztelték sikeresen, ahol a gépek a bankfiókokban szolgálta ki az ügyfeleket. Az idei kiállításra egy felszolgáló, egy csomaghordó és egy bevásárlási asszisztens robot (a fenti képen ebben a sorrendben) érkezett.

A felszolgáló automata elvileg megszakítások nélkül képes ellátni egy pincér feladatait, és a vendégek jóváhagyásával, önállóan tér vissza a helyére. A csomaghordó nem csak cipel, de segítségével be- és kijelentkezhetnek a vendégek, sőt a számlájukat is rendezhetik. A bevásárlási asszisztens az árakról ad tájékoztatást, képes bevásárlólisták megjelenítésére, egy okostelefonos alkalmazáson keresztül pedig elvezet a kiválasztott termékekhez.

Mesterséges intelligencia és okos otthon

A robotok mind az LG CLOi termékcsaládjába tartoznak, amelyeket a cég a ThinQ nevű, smart home MI-alkalmazással párhuzamosan fejleszt. Bár a koreaiak bizonyos termékeikben most is a Google Assistant szoftverét használják, a ThinQ esetében egy teljes mértékben saját fejlesztésű megoldásról van szó: a CLOi robotok az LG önállóan mesterségesintelligencia-platformjára támaszkodnak.

A válallat közleményében a jövőbeni növekedés motorjának bevezi a robotikát, és abban határozza meg célját, hogy valódi innovációval tegye kényelmesebbé vásárlóinak életét. A CLOi okos otthonokba szánt változatát (praktikusan az LG digitális asszisztensét) David VanderWaal, az LG amerikai marketingvezetője mutatta be a CES-en, és ő is az okos otthon menedzselésének gondtalan egyszerűségéről beszélt vele kapcsolatban – hogy aztán rögtön példát szolgáltasson ennek ellenkezőjére.
 


Ahogy a BBC fenti videóján is látható, a CLOi egyszer, kétszer, háromszor is cserben hagyta őt a prezentáció során, ami természetesen egy kis-közepes PR-katasztrófa az LG számára. Ahelyett azonban, hogy a fél internettel együtt az LG-n kacagunk, inkább a tanulságot érdemes levonni az esetből: ha a máskülönben tényleg sokra képes szerkezetek ennyire látványosan csődöt mondhatnak, akkor lehet, hogy a technológia mégsem teljesen piacérett.

Az új technológiákra fogékony és fizetőképes felhasználók, más néven az early adopterek természetesen nem csak megvásárolni lesznek hajlandóak a robotokat, de az elvárhatónál több energiát is fektetnek azok kipróbálásába és használatába. A fenti botladozás azonban semmiképpen sem az a zökkenőmentes felhasználói élmény, amire a vásárlók nagy tömegei vágynak; ennek érdekében nagyon nagy kihívás együttműködésre bírni a különféle technológiákat, és úgy tűnik, tényleg várnunk kell még a zavartalanul ketyegő okos otthon megvalósulására.

Konzumer tech

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.