Ezen még az olyan nagy nemzetközi kampányok és helyi kezdeményezések sem segítettek, mint a Girls in ICT és a Skool. Világméretű a probléma.

A technológiai, média és távközlési ipart rendszeresen monitorozó Deloitte a női munkavállalók helyzetét is vizsgálta. Women in IT jobs című elemzésük alapján egyet biztosan nem állíthatunk, hogy a szakma már túlzottan elnőiesedett volna, sőt a tavalyihoz képest a helyzet inkább romlott. Az ágazatban a nők aránya még az iparilag fejlett országokban sem éri el a 25 százalékot.

Kevesebb a női IT-vezető is

Az IT-ben a nemek közti egyenlőtlenség társadalmi és gazdasági kérdéseket is felvet, ráadásul költsége dollármilliárdokban mérhető. Ezt figyelembe véve hosszabb távon ésszerű célkitűzésnek látszik, hogy az IKT állások felét nők töltsék be – állapítja meg a tanácsadó cég tanulmánya. Miért van az, hogy a 2016-os számok még ennek a felét sem érik el, és miért nem tud a helyzet gyorsabban javulni – teszik fel a kérdést az elemzők.

A nemek közti egyenlőtlenség az IKT iparágban 2005-től került igazán reflektorfénybe. Azt gondolhatnánk, hogy azóta jelentős javulás figyelhető ezen téren, különösen 2010.óta, amikor elindult például a Nemzetközi Távközlési Unió Girls in ICT kampánya. Azóta évről-évre cikkek sokasága szól a női IT-s sikerkarrierekről. A nagy technológiai multiknál (Microsoft, Cisco stb.) már a vezetői pozíciókra is megszülettek a női kvóták.

A számokban azonban nem látható az erőfeszítések eredménye, sőt! Svédországban például 2005 és 2013 között 23-ról 22 százalékra csökkent az IKT iparban foglalkoztatott nők aránya. Ezt némileg ellensúlyozta, hogy a vezetői beosztásokban arányuk 16-ról 21 százalékra javult.

A technológia fellegvárának számító Egyesült Államokban, ahol mintegy 5 millióan dolgoznak az iparágban, szintén csökkent a nők részaránya 2010 és 2014 között 25-ről 24 százalékra. Ráadásul ott még a vezetői beosztásúak aránya is csökkent: 2010-ben még 30 százalék volt, 2014-ben azonban már csak 27 százalékot mértek az amerikai statisztikusok. Az USA-n belül üdítő kivétel a Szilícium-völgy, pontosabban az ott működő óriásvállalatok, melyeknél egyes IT-szakmákban már közelít a nők aránya az ideálisnak tartott 50 százalékhoz.

Deloitte Woman in IT jobs
Create column charts

Az Egyesült Királyságban 1,2 millió IKT-állás található. Az iparágban dolgozó nők aránya itt némileg emelkedett, 2010 és 2015 között 17-ről 18 százalékra. Az általános visszaesés azért is szembeötlő, mert az elmúlt öt év alatt a fejlett országok mindegyikében 20 százalékot meghaladó mértékben bővült az IKT állások száma.

A megoldás egyik kulcsa az oktatás – még nálunk is

Noha nem minden IT-szakember rendelkezik szakirányú végzettséggel, alapvetően mégis a közép- és felsőfokú oktatásra vezethető vissza a nők alulfoglalkoztatottsága az iparágban. Az USA-ban például a számítógép tudománnyal összefüggő szakokon végzetteknek mindössze a 18 százaléka volt nő, az arány ráadásul drasztikus csökkenést mutat az 1985-ös adatokhoz képest. Abban az évben a nők az ezen a területen frissen diplomázottaknak a 37 százalékát tették ki.

A brit adatok is hasonló trendeket mutatnak, a szigetországban a 2013/14-es tanévben a számítógéptudományos ismereteket hallgatók alig több mint 17 százaléka volt lány, miközben több nő tanul a brit felsőoktatásban, mint férfi: arányuk 56 százalék. Svédországban is inkább visszaesés figyelhető meg, 2000-ben még a nők 30 százaléka rendelkezett infokom ismereteket nyújtó diplomával, 2010-ben már csak a 24 százalékuk.

Magyarországon még rosszabb a helyzet, a diplomás pályakövető rendszer nemek összetételére vonatkozó legutóbbi adatai szerint az informatikához köthető diplomások körében még 2013-ban is alig 10 százalék volt a nők aránya. Ezért persze a "nőket a műszaki pályára?" tematikával összefüggő, még mindig szép számmal élő sztereotípiák is felelőssé tehetők, mint például a racionális férfi és az emocionális női agyról szóló elképzelések, vagy hogy a lányok inkább a humán tárgyak iránt vonzódnak.

A lányok műszaki pályára irányítását segítő Skool alapítvány ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az informatikai szemléletet, a kódolási alapelemeket már érdemes 8-10 éves korban megismertetni a tanulókkal, mert 12-13 éves korban, kellő alapok híján a lányoknál már inkább az dől el, hogy nem akarnak  informatikusok lenni.

Diszkrimináló állások és álláshirdetések?

Nézzük, mennyire nélkülözik a nemi diszkriminációt az álláslehetőségek! A Deloitte szakértői szerint ez lenne az első fontos lépés, de még közel sem elegendő. Manapság az állások jelentős részét online módon hirdetik meg, a hirdetések tagjei pedig a legtöbb állás esetében férfira utalnak, így azokra a női álláskeresők nehezebben bukkannak rá.

Az egyik megoldás lehet, hogy az állásközvetítőknél is bővüljön a női alkalmazottak száma, de néha ez sem elég. A személyzetis szakemberek többségében ugyanis még ma is él az a sztereotípia, hogy egy IT-állás inkább való egy férfinak, mint az ugyanolyan kvalifikációval rendelkező nőnek.

Részben a nem igazán befogadó munkakörnyezet is az oka lehet a gyorsabb pályaelhagyásnak. Egy tanulmány szerint a nők körében 45 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az első év után otthagyják az adott IT-állást, mint a férfiak körében.

Meglehetősen nagyok az eltérések a javadalmazásban is. A tanulmány utal rá, hogy az USA-ban egy női webfejlesztő 20 százalékkal keres kevesebbet férfi társánál, de a rendszergazdáknál is legalább 13 százalék a különbség. 

Emellett a szakmára, főleg a közép- és felsővezetői szinten, nemcsak a nemek, hanem a fajok szerinti megkülönböztetés is jellemző. A Deloitte szakértői ennek kapcsán egy a Szilícium-völgy cégei körében végzett tavalyi felmérést idéznek. Ez megállapítja, hogy a spanyolok, az ázsiaiak és az afro-amerikaiak hátrányban vannak a vezetői pozíciók betöltésénél a fehér férfiakkal és fehér nőkkel szemben.  

Visszatérve a női foglalkoztatottakra, a Deloitte-tanulmány külön fejezetet szentel a kormányzati szerepvállalásnak. Szerintük az egyik szóbajöhető megoldás, hogy maga az állam foglalkoztasson több nőt a közszféra IT-állásaiban. Túlzottan nagy fordulatot azonban várhatóan ez sem hoz, hiszen Svédországban például az állami IT jellegű állások aránya a teljes IT-s piacon mindössze 15 százalék. Az is igaz, hogy ezen belül a nők aránya már eléri az egyharmadot, szemben az ország összes IT-állására vonatkozó 22 százalékkal.

Egy szóval nem könnyű érdemi és okos tanácsokat adni a helyzet megváltoztatására.

Közösség & HR

Bosszút áll az okostelefon, ha nem foglalkozunk vele

Egy amerikai kutatás szerint az okostelefon nem csak hasznos és szórakoztató társ, de kikapcsolt vagy zsebre tett állapotban elhülyít és ostoba döntésekre kényszerít.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.