Az üzleti életnek szinte minden területét igyekeznek lefedezni a biztosítók, kivéve az informatikát, ahol ma még elvétve találunk valódi kárenyhítő ajánlatokat.

A fokozódó digitalizáció és a hálózatosodás korában a mindennapi üzletmenetben is egyre nagyobb a kockázata az internetes fenyegetettségeknek, amelyek ellen egyre több vállalkozás keres(ne) biztosítási fedezetet. A kínálat a biztosítók oldaláról viszont egyelőre még igen korlátozott – állapítja meg legfrissebb elemzésében az IDC.

Nehezen beazonosítható károkat kell kezelni

Az amerikai piackutató szerint a helyzet megoldása, a kiberbiztosítás körüli bizonytalansági tényezők felszámolása speciális megközelítést igényel. Itt az esetek többségében nem tisztán vagyoni vagy egyszerűen beazonosítható nem vagyoni károkról van szó, ráadásul a kockázatok felmérését és beárazását sem lehet a máshol megszokott módszerekkel elvégezni.

A szakértők viszont úgy látják, hogy maga a technológia is segíthet a biztosító társaságoknak a megszokottól eltérő kockázatok kezelésében. Elismerik ugyanakkor azt is, hogy a technológiai megoldások ma még igencsak korlátozottak, többségük nem szabványosított, így a biztosítók oldaláról is jogos az óvatosság.   

A pénzintézetek egyelőre szkeptikusak a piac jelenlegi méretével kapcsolatban, de a jövőbenivel is. Ezt részben azzal magyarázzák, hogy ennek a szegmensnek nincs még múltja, ahonnan a megfelelő kockázatszámítási, termékesítési gyakorlatra példákat lehetne venni. Ráadásul – tehetjük hozzá – a technológiai túl gyorsan és túl nagy mértékben változik ahhoz, hogy jól le lehessen követni a kockázatait. Így aztán az IT-területek biztosítási konstrukciói még messze nem teljes körűek, ugyanakkor felülértékeltek, vagyis drágák, és rengeteg kivételt és korlátozást tartalmaznak.

A kockázatok felmérését a technológia is segítheti

Az IDC elemzői szerint viszont vétek lenne sokáig parlagon hagyni a lehetőségeket, ezért most megjelent tanulmányukban felsorolnak néhány már ma is elérhető technológiai megoldást és üzleti modellt, amelyek segíthetnek eloszlatni a pénztintézetek túlzott aggályait a kiberbiztonsági kockázatokkal kapcsolatban. Megjegyzik továbbá, hogy az IT-biztosítások némi vérfrissítést is hozhatnak az egyébként már érett szakaszában lévő biztosítási piacra.

Csak néhány példa a már piacon lévő kiberbiztosítási technológiai megoldásokból. A kaliforniai RMS nemrégiben dobta piacra Cyber Accumulation Management rendszerét, amelyet kiberbiztosítók konzorciumával közösen, a Cambridge Centre of Risk Studies szakértőinek a bevonásával fejlesztettek ki az idén. Ez egy új szoftvermegoldást és egy a kiberkitettséget figyelő keretrendszer mellett tudja modellezni is a kiberkatasztrófa okozta veszteségeket.

A BitSight Technologies még 2014-ben állt elő egy webalapú termékkel, a BitSight Security Rating Platformmal. Az eszköz objektív és adatalapú osztályozást végez a biztosított vállalkozás biztonsági helyzetéről, összevetve azt az iparági szabványokkal. Ezzel ki lehet szűrni az internetes biztonságára csak nagyon minimális szinten odafigyelő potenciális ügyfeleket is. A platform sok más egyéb mellett kiberalapú vészhelyzetekben a biztosított riasztására is alkalmas.

Az Oceanwide ugyancsak webalapú megoldása lényegében egy az ügyfelek kiberkockázatát értékelő több nyelven is elérhető eszköz, amelyet tavaly dobtak piacra és amely országspecifikusan is képes kezelni a szabályozási előírásokat.  Jól skálázható a Signet Profile, amellyel a  QuadMetrics jelent meg a piacon. A felhő alapú megoldás nagy mennyiségű, egyedi internetes kockázati adatok összegyűjtésére és elemzésére képes. Továbbá komoly gyűjteménye van a piacon eddig megjelent internetes kockázati tényezőkről és eseményekről, amely a kockázatelemzésekhez számszerűsíthető előrejelzésekkel is rendelkezik.

PRISM-Re néven kockázatmodellezési eszközt vezetett be tavaly a piacra a Willis Re, a Willis Group Holdings viszontbiztosítója. Ez a biztosítottaknak segít számszerűsíteni, hogy az adott vállalkozás adatvagyona mennyire van kitéve a kívülről jövő támadásoknak, illetve ennek segítségével az adott cég menedzselheti is az adatportfolióját.

Itthon is messze még a kánaán

Utánajártunk, itthon hol tartunk a kiberbiztosításokkal. Nem túl nagy meglepetésünkre, ezen a területen itthon sem beszélhetünk még kánaánról. Bartolf Richárd, a Top Broker Kft. biztosítási brókercég ügyvezetője, két olyan biztosítótársaságról tud, amely már felvette a kínálatába a különféle informatikai területek biztosítását.

A leginkább általánosítható adatvagyon-biztosítási konstrukciót az AIG CyberEdge nevű terméke nyújtja, kezeli az adatvesztések során keletkező bevételkiesési, bizalom- és jó hírnévvesztéssel összefüggő kockázatokat is. Az amerikai biztosító magyarországi fióktelepe kínál kimondottan IT-cégeknek szóló szakmai felelősségbiztosítást is, ami jól jöhet egyebek mellett a szoftverfejlesztőknek a szoftverek működtetése során a felhasználónak okozott előre nem látható károk enyhítésére. Az AIG itteni jelenléte ugyanakkor meglehetősen limitált, a globális nagyvállalat egy budapesti fiókot működtet.

IT-cégekre vonatkozó kiegészítő szakmai felelősségbiztosítást köthetünk az Allianznál is, de a szerződésben a kívánatosnál jóval hosszabban sorolja fel a biztosító azokat az eseteket, amelyekben nem érvényes a kockázat vállalása. Ilyen például a bűncselekmény által okozott kár, ez pedig épp az internetes adatvesztések fő okozója, de ide sorolja a biztosító "a nem megfelelő titkosítással, biztonsági szintekkel kapcsolatos károkat is".

Biztonság

Bosszút áll az okostelefon, ha nem foglalkozunk vele

Egy amerikai kutatás szerint az okostelefon nem csak hasznos és szórakoztató társ, de kikapcsolt vagy zsebre tett állapotban elhülyít és ostoba döntésekre kényszerít.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.